Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Το «Σχέδιο ΑΘΗΝΑ» πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί…

    Διαψεύδονται οικτρώς όσοι έχουν επενδύσει τις ελπίδες τους για καλύτερες μέρες στην Ανώτατη Εκπαίδευση στο «Σχέδιο ΑΘΗΝΑ». Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός: όλες ανεξαιρέτως οι μέχρι σήμερα προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας που είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά και το τελικό σχέδιο που παρουσιάσθηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων παραπέμπουν στις νοσηρές συμπεριφορές των βολεμένων του διεφθαρμένου πολιτικοοικονομικού κατεστημένου. Τρανή απόδειξη οι αλλοπρόσαλλες δίχως κανένα προγραμματισμό αποφάσεις όπως και η πιο πρόσφατη, όπου την μια νύκτα 6000 σπουδαστές και αρκετά τμήματα από τα ην Λάρισα οδεύουν για την Χαλκίδα, ενώ την επομένη επιστρέφουν στην βάση τους ύστερα από ένα τηλεφώνημα από τους τοπικούς Άρχοντες! Και όλο αυτό το παραμύθι έχουν την αναίδεια να το ονομάζουν εξορθολογισμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης! Αν είναι ποτέ δυνατόν!!!! 
   Όσο αφορά αυτή καθ΄ αυτή την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας είναι πασιφανές ότι το Υπουργείο Παιδείας παρέμεινε άλλη μια φορά στην προχειρότητα, αφού η εκπόνηση του «Σχέδιο ΑΘΗΝΑ» ανατέθηκε σε ανθρώπους άσχετους με τα θέματα της Παιδείας και ειδικότερα τις ανάγκες των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας. Σε καμία περίπτωση δε, οι προτάσεις τους δεν συνοδεύτηκαν από στοιχειώδη έστω επιστημονική τεκμηρίωση. Τα διατάγματα ιδρύσεων, καταργήσεων, συγχωνεύσεων τμημάτων σε Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. απαιτούν σχέδιο! Και το Υπουργείο Παιδείας για πολλοστή φορά αποδεικνύει ότι στερείται οποιουδήποτε στοιχειώδους σχεδιασμού. 
   Πολύ λόγος γίνεται και για την διαβούλευση που προηγήθηκε της ολοκληρωμένης πρότασης του Υπουργείου Παιδείας. Μόνο που αυτό που προηγήθηκε της ανακοίνωσης δεν ήταν διαβούλευση, αλλά συναλλαγή και μάλιστα συναλλαγή χειρίστου είδους που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Με τους τοπικούς παράγοντες, να έχουν την τιμητική τους! Από την μια η κακή κεντρική εξουσία και το κακό Υπουργείο και από την άλλη οι καλοί τοπικοί Άρχοντες που σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα προσπαθούν να διασώσουν ότι εν πάση περιπτώσει μπορεί να διασωθεί! Μια κακόγουστη επανάληψη της ίδιας παλιάς κακής νοοτροπίας της άρχουσας τάξης που με τον τρόπο αυτό αποπροσανατολίζει ασύστολα τον Λαό σε υψίστης Εθνικής Σημασίας ζητήματα. Συμπέρασμα! 
   Το «Σχέδιο ΑΘΗΝΑ» δεν είναι σχέδιο εξορθολογιμού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων… αντιθέτως είναι το πρώτο και σημαντικό βήμα που στοχεύει στην υποβάθμιση με τελικό σκοπό την πλήρη αποδυνάμωση και την παράδοση τους σε όσους προετοιμάζονται και καραδοκούν για τα επόμενα βήματα… και θυμηθείτε: τα χειρότερα έπονται… στο βάθος δε προβάλλει η ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και άλλα πολλά που δεν θα μπορούν να αντέξουν οι φτωχές εισοδηματικά τάξεις στην πατρίδα μας. Κατά συνέπεια μια μόνο λύση υπάρχει: το «Σχέδιο ΑΘΗΝΑ» πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί και να ξεκινήσει από την αρχή ένας σοβαρός διάλογος στον οποίο να έχουν συμμετοχή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με τελικό στόχο να επισημανθούν οι πραγματικές ανάγκες που πρέπει να καλύπτει στο μέλλον η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στον τόπο μας. 
    Μέσα σε τούτη την διαδικασία δεν έχουν θέση άνθρωποι όπως κάποιος κύριος κ. Άγγελος Λάσκαρης (ποιος είναι αλήθεια, ποια είναι η θέση του και ποιος τον διόρισε;) ο οποίος σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Λάρισας, χρησιμοποίησε γλώσσα πεζοδρομίου προκειμένου να αντιπαρέλθει τις προτάσεις του Ιδρύματος (αυτός είναι ο τρόπος που διαβουλεύονται)! Και δεν αναφερόμαστε σε κανένα τυχαίο, αφού ο κύριος κ. Λάσκαρης είναι ένας εκ των βασικών διαμορφωτών του «Σχεδίου Αθηνά»… Τι έχει να πει επί τούτου ο κ. Αρβανιτόπουλος… και που είναι αλήθεια η τοπική τρόικα; Ήτοι ο κύριος Κουβέλης, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: