Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΔΕΛΦΙΑ…

    Το Χριστιανικό Πάσχα, ή κοινώς Πασχαλιά ή Ελληνοπρεπώς Λαμπρή, και ειδικότερα η Ανάσταση του Χριστού ή απλώς Ανάσταση, είναι η σπουδαιότερη γιορτή του χριστιανικού εκκλησιαστικού έτους. Της εορτής αυτής προηγείται μακρά και αυστηρή νηστεία και η Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών, όπου η Εκκλησία με πένθιμες τελετές και ανεπανάληπτους, γεμάτους νοήματα ύμνους επαναφέρει στη μνήμη των πιστών τις ταπεινώσεις και τα μαρτύρια που υπέστη ο Ιησούς Χριστός πριν το σταυρικό θάνατό του: Ιδού ο Νυμφίος έρχεται, Ω γλυκύ μου Έαρ, Έραναν τον τάφο… 
   Τα μεγάλα διδάγματα από εκείνη την Μεγάλη Πορεία αναλλοίωτα στον χρόνο και πάντα επίκαιρα. Η πορεία προς τον θρίαμβο, η σύλληψη, η δίκη, η Σταύρωση, η ταφή και η Ανάσταση. Η αρχή του τέλους ξεκινά με την θριαμβευτική είσοδο του Θεανθρώπου στα Ιεροσόλυμα. Ο Ιησούς Χριστός σε ένα μικρό γαϊδουράκι, που καθώς περνά μπροστά από το πλήθος τα ωσαννά δονούν την ατμόσφαιρα. Είναι το ίδιο πλήθος που λίγο μετά δεν θα διαστάσει να τον προδώσει, να τον παραδώσει και να αναφωνήσει το σταύρωσον, σταύρωσον αυτόν, την ώρα που ο Πόντιος Πιλάτος αποποιούμενος κάθε ευθύνης νίπτει τα χείρας του. Η πορεία προς τον Γολγοθά αρχίζει λίγο μετά τον Μυστικό Δείπνο. Εκεί όπου ο Ιησούς Χριστός διδάσκει την πραγματική ταπείνωση, πλένοντας και σκουπίζοντας ο ίδιος τα πόδια των δώδεκα μαθητών του. Για να τους αποκαλύψει με Θεϊκή ηρεμία τα όσα θα επακολουθούσαν. Οι όρκοι για κοινούς αγώνες και κοινή συμπόρευση από την μια και η συνομωσία, η προδοσία και η παράδοση από την άλλη. Το φιλί του Ιούδα έκτοτε θα μείνει στην ιστορία ως η πλέον επαίσχυντη πράξη προδοσίας. Για τριάντα μόνο αργύρια!!! 
   Πόσες φορές αλήθεια δεν επαναλήφθηκε στην πορεία των αιώνων έως και σήμερα αυτή η θλιβερή ιστορία μπροστά στα μάτια των ανθρώπων! Τα λαϊκά έθιμα κατά το σύγχρονο εορτασμό της Ανάστασης για τους απανταχού της γης Έλληνες, κρύβουν μέσα τους βαθύτατους συμβολισμούς. Η αναφορά δεν έχει να κάνει μόνο στα πατροπαράδοτα έθιμα, όπως το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών στο σπίτι ή έξω από την Εκκλησία, την μαγειρίτσα, το σούβλισμα του οβελία κατά την Κυριακή του Πάσχα, κ.ά., αλλά σε διαφορετικά ιδιαίτερης αξίας και νοήματος έθιμα, όπως είναι το «φιλί της αγάπης» την ώρα της Ανάστασης και άλλες εκδηλώσεις όπως η συμφιλίωση και η συγχώρεση! Η μέρα της Ανάστασης είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τακτοποιήσουμε μέσα μας τις όποιες εκκρεμότητες έχουν να κάνουν με την ψυχική μας ισορροπία και τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Λαμπρή εορτή της ΛΑΜΠΡΗΣ αδέλφια και σίγουρα η πιο μεγάλη ευκαιρία να θάψουμε μια για πάντα το ψέμα, την υπερβολή, την φαυλότητα, την μιζέρια την υπεροψία, την αλαζονεία, την υποκρισία…. 
   Ο Χριστός και από τον Σταυρό συγχωρεί. Αυτό είναι το διαιώνιο νόημα της Ανάστασης: «Πάτερ, αφεσ’ αυτοίς, ουκ οίδασι τι ποιούσι!» Ας μην αφήσουμε λοιπόν και αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. Το Αναστάσιμο Μήνυμα αποτελεί την πιο μεγάλη ευκαιρία για προβληματισμό, περίσκεψη, ανασύνταξη και μετάνοια. Για να πάρουμε τις απαραίτητες ανάσες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα εξαιρετικά δύσκολα που τώρα πια βρίσκονται ενώπιων μας. Χωρίς ξένα δεκανίκια, χωρίς τις φρούδες ελπίδες, χωρίς τις ψεύτικες υποσχέσεις των «ισχυρών» της γης. Ποιών «ισχυρών» δηλαδή!!! Ας λέμε καλύτερα των διεθνών μαφιόζων, των αγορών χρήματος και γενικά όλων εκείνων που πολύ απλά ο θυμόσοφος λαός μας αποκαλεί εμπόρους εθνών και συνειδήσεων. Σε ότι δε μας αφορά ας μην τα περιμένουμε όλα από τις επιτροπές αλληλεγγύης και ας μην εξαντλείται η φιλανθρωπία μας σε μερικά λίγο ρύζι, λάδι και όσπρια. Πάντα υπάρχει ένας συνάνθρωπος μας στην διπλανή πόρτα που χρίζει της ουσιαστικής βοήθειας μας… 
   Το χρέος μας δεν εξαντλείται ποτέ με τρία πακέτα τυποποιημένα τρόφιμα!!! Για εσένα το λέω που εξακολουθείς να αμείβεσαι πλουσιοπάροχα και αντί να απαιτείς να πάρουν κάτι από το μισθό σου για να το δώσουν στους ανέργους και στους πραγματικά άπορους διεκδικείς ακόμα προαγωγές και άλλα πολλά ευεργετήματα!!! Καλή Ανάσταση Αδέλφια. Και καλή Λευτεριά. Μετά τον Σταυρό η Ανάσταση. Μετά την σκληρή δοκιμασία η λύτρωση. 

Υ.Σ.: Και τσουγκρίστε μόνο κόκκινα αυτά. Όχι αυτοκίνητα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: