Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Πέραν πάσης αμφιβολίας ζούμε στην πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολιτευτικής ιστορίας μας. Τα πάντα γύρω μας μοιάζουν να καταρρέουν με μια αργή αλλά απολύτως σταθερή και άριστα οργανωμένη μεθοδολογία. Θυμίζω στα γρήγορα ότι από την προεκλογική υπόσχεση του Γιώργου Παπανδρέου: «λεφτά υπάρχουν» και το συμβόλαιο τιμής για έστω και μικρές αυξήσεις των χαμηλόμισθών, πολύ γρήγορα περάσαμε στην ανάγκη λήψης των πρώτων ανώδυνων μέτρων, τα οποία διαδέχθηκαν άλλα πολύ σκληρότερα την ίδια ακριβώς ώρα που η κυβέρνηση διαλαλούσε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από βοήθεια, αφού μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της….
Για άλλη μια φορά κοροϊδέψαμε τους απλούς πολίτες και φανήκαμε μικρότεροι των περιστάσεων. Έστω και αν απέναντι μας είχαμε την Γερμανία της Μέργκελ, που μας έσπρωξε στις αγκάλες του κρεατοφάγου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.), στην προσπάθεια της να πλήξει την αξιοπιστία του Ευρώ και να κρατήσει την πρωτοκαθεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και τι είναι, όμως, στ’ αλήθεια το Δ.Ν.Τ.; Το Δ.Ν.Τ. είναι λοιπόν ένας διεθνής οργανισμός ο οποίος επιβλέπει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα παρακολουθώντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα ισοζύγια πληρωμών και προσφέροντας οικονομική και τεχνική βοήθεια όταν του ζητηθεί. Έδρα του η Ουάσιγκτον, των Η.Π.Α. Αυτά ισχύουν τουλάχιστον στην θεωρία. Γιατί στην πράξη τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Το Δ.Ν.Τ. υποστηρίζουν οι επικριτές του δεν έχει σαφείς στόχους και ξεκάθαρες λειτουργίες, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν τον τρόπο δράσης του. Πολλοί μάλιστα διαλαλούν προς κάθε κατεύθυνση ότι το Δ.Ν.Τ. χρησιμοποιεί τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου ως πειραματόζωα. Από την άλλη, κάποιοι φοβούνται ότι οι αλλαγές που κάθε φορά προτείνονται εισάγουν θέματα που είναι περισσότερο πολιτικά παρά οικονομικά και τα οποία έχουν ήδη οδηγήσει σε οικονομικές κρίσεις.
Δύο επικρίσεις από οικονομολόγους είναι ότι η οικονομική βοήθεια δίδεται πάντοτε υπό διάφορες προϋποθέσεις (conditionalities), περιλαμβανομένων των Προγραμμάτων Διαρθρωτικής Προσαρμογής (Structural Adjustment Programs). Οι προϋποθέσεις, υποστηρίζεται, παρεμποδίζουν την κοινωνική σταθερότητα και επομένως και τους δεδηλωμένους στόχους του Δ.Ν.Τ., ενώ τα Προγράμματα Διαρθρωτικής Προσαρμογής οδηγούν σε αύξηση της φτώχειας στις χώρες που δέχονται τη βοήθεια……. Από την άλλη, το Δ.Ν.Τ. μερικές φορές υποστηρίζει "προγράμματα λιτότητας", τα οποία συνεπάγονται αύξηση των φόρων ακόμη και όταν η οικονομία είναι αδύνατη.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε πως Το Δ.Ν.Τ. ελέγχεται ως επί το πλείστον από τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, με το βάρος ψήφου στο Εκτελεστικό Συμβούλιο να καθορίζεται από την οικονομική συνεισφορά της κάθε χώρας στον οργανισμό. Σπάνια το Συμβούλιο υπερψηφίζει αποφάσεις που συγκρούονται με τα συμφέροντα των Η.Π.Α.…

Υ.Γ.: Την ίδια στιγμή που ανακοινώνονται τα νέα οικονομικά μέτρα και οι "απλοί άνθρωποι του μόχθου" καλούνται να πληρώσουν "το μάρμαρο", η Βουλή των Ελλήνων κατά ομόφωνη απόφαση (ΦΕΚ223 α) ενέκρινε, εν μέσω κρίσης, πρόγραμμα επιδότησης για όλους ανεξαιρέτως, τους βουλευτές και ευρωβουλευτές προκειμένου να αγοράσουν το δικό τους προσωπικό εξοπλισμό πληροφορικής. Την ίδια δηλαδή ώρα που μας περικόπτουν τους μισθούς και μας ζητούν θυσίες οι ίδιοι επιχορηγούν τους εαυτούς τους με 5.500 ευρώ για τον κάθε βουλευτή (συνολικώς 1.500.000 ευρώ!!) για την αγορά- άκουσον-άκουσον- Η/Υ!!! (λες και δεν έχουν υπολογιστές και χρειάζονται επιχορήγηση 5.500 ευρώ για να αγοράσουν...).
Άντε τώρα κάτω από την ξένη κηδεμονία να υψώσουμε το ανάστημα μας και να διεκδικήσουμε δίκαιη λύση των Εθνικών μας θεμάτων… Και ο Καραμανλής που εξακολουθεί να σωπαίνει! Αυτά τα ολίγα και τα συμπεράσματα δικά σας…
Και οι γνωστοί άγνωστοι που κτυπούν το σύστημα σκοτώνοντας αδιακρίτως αθώους ανθρώπους των 700 ευρώ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: