Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Υπάρχουν καρτέλ και πρέπει να σπάσουν!



Άκουσα τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαμά να μιλά στην πρωινή ενημέρωση την Κυριακή στην ΝΕΤ, όπου είπε περίπου τα εξής: «Τα καρτέλ ανεβάζουν τις τιμές. Ένα παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της αγοράς μεγάλης ποσότητας φίλτρων για τους νεφροπαθείς. Στην Κύπρο τα ίδια φίλτρα αγοράζονται στην τιμή των 7 ευρώ και στην Ελλάδα στην τιμή των 50 ευρώ! Προσφάτως έγινε διαγωνισμός με συμμετοχή τριών εταιριών με προσφορά και στις τρεις περιπτώσεις 35 ευρώ! Και φυσικά δεν πρόκειται περί συμπτώσεως! ‘Έτσι συμπεριφέρονται τα καρτέλ». Ο κ. Σαμάς ήταν κατηγορηματικός: Υπάρχουν καρτέλ είπε και πρέπει να σπάσουν! Σ΄ ένα διαγωνισμό πρέπει να παίρνουμε την καλύτερη ποιότητα και την καλύτερη τιμή!
Άψογη τοποθέτηση και ξεκάθαρη θέση από τον Αναπληρωτή  Υπουργό Υγείας ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να «χώσει βαθιά το μαχαίρι» προκειμένου να ξεβρομίσει ο τόπος στον ευαίσθητο από κάθε άποψη τομέα της Υγείας. Τα μεγάλα πάρτι των προμηθειών παρά την πρωτοφανή κρίση δεν έχουν σταματήσει όχι μόνο σε ότι αφορά τις προμήθειες των νοσοκομείων, αλλά και κάθε κρατικό τομέα. Στην ατμόσφαιρα υπάρχει ακόμα διάχυτη η μυρωδιά της καμένης σάρκας αυτής της Μεγάλης πατρίδας που είχε την ατυχία για χρόνια πολλά και ιδίως στα χρόνια της λεγόμενης μεταπολίτευσης να κυβερνάτε σε  μεγάλο βαθμό από μέτριους, ανίκανους, ιδιοτελείς, ανίδρωτους, ανεπάγγελτους, φυγόπονους και φυγόστρατους έλληνες (;) πολιτικούς που στο πέρασμα τους άφησαν μόνο ερείπια και καμένη γη.  
Καλοδεχούμενες λοιπόν όλες οι παρεμβάσεις που στόχο έχουν την πραγματική αλλαγή και το νοικοκύρεμα του κράτους. Αρκεί να μην μείνουμε, ως συνήθως, σε απλές διαπιστώσεις. Τόλμη και αποφασιστικότητα είναι που χρειάζονται και ευθεία σύγκρουση με το σάπιο πολιτικό σύστημα και τα μεγάλα συμφέροντα που χρόνια τώρα μας καταδυναστεύουν: με αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια για νοικοκύρεμα να σκοντάφτει πάνω στα απέραντα τείχη που χρόνια τώρα όλο και γίνονται πιο απόρθητα και απροσπέλαστα, με αποτέλεσμα όποιος φιλότιμος και έντιμος δημόσιος λειτουργός τόλμησε να τα βάλει μαζί τους να φάει κυριολεκτικώς τα μούτρα του!
Συγχαρητήρια πολλά στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας για τις δημόσιες θέσεις και τοποθετήσεις του. Δεν αρκούν, όμως, μόνο οι διαπιστώσεις. Χρειάζονται και συγκριμένες δράσεις προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα. Και είναι γι΄ αυτό που οι πολίτες φαίνεται να μην πολύ-πιστεύουν τα όσα κατά καιρούς λέγονται και γράφονται για τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών, την στιγμή μάλιστα που εν μέσω της γενικής κρίσης (όχι μόνο της οικονομικής) που ταλανίζει την πατρίδα μας, υπάρχουν ακόμα συμπεριφορές σαν και αυτήν του προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο οποίος χρησιμοποιεί γλώσσα πεζοδρομίου προκειμένου να απαντήσει σε εκείνους που τον εγκαλούν  για βαριά αδικήματα. Κατά συνέπεια, μέσα σε αυτήν την καταχνιά, είναι πολύ λογικό να δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε τον οποιονδήποτε (έστω κι αν είναι υπουργός) δηλώνει αποφασισμένος να ξεβρομίσει τον τόπο, όσο κι αν οι προθέσεις του, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να μην έχουν την οπουδήποτε σκοπιμότητα. Ας κρατήσουμε μικρό καλάθι λοιπόν και ας είμαστε αισιόδοξοι πως τούτη την φορά θα μας κάνουν την έκπληξη…

Υ.Γ.: «Με το σύνταγμα αυτό η πολιτική τάξη της χώρας, έχει συγκροτήσει ένα επάλληλο σύστημα ολιγαρχικών συμμοριών με κορυφαία την Βουλή η οποία λειτουργεί ως πλυντήριο για όλα τα σκάνδαλα και όλες τις ανομίες που διαπράττουν οι πολιτικοί». (Γιώργος Κοντογιώργης, Καθηγητής στην εκπομπή της Μαρίας Σμυλίδου στον Α 98,9). Τα συμπεράσματα δικά σας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: