Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Οι υπερβολές της τηλεόρασης…


 Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης! Ως εκ τούτου επιβάλλεται να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να ενημερωνόμαστε σωστά και υπεύθυνα για τα όλα όσα αφορούν την καθημερινότητα μας. Οι πηγές της ενημέρωσης στις μέρες μας αμέτρητες! Oι εφημερίδες και τα περιοδικά, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, το διαδίκτυο…. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, πρώτο με διαφορά μέσο ενημέρωσης είναι με απόλυτη βεβαιότητα η τηλεόραση και ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση το ραδιόφωνο. Ειδικότερα από τότε που στην ζωή μας μπήκε η ελεύθερη ραδιοφωνία και τηλεόραση που αισίως συμπληρώνουν διάρκεια ζωής πέραν της εικοσαετίας.
Στην αρχή όλοι αγκάλιασαν με θέρμη την λειτουργία των ελεύθερων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών κυρίως επειδή θεωρούσαν ότι θα αποτελούσε μία διέξοδο από την μονόπλευρη και ελεγχόμενη ενημέρωση που πρόσφερε το κρατικό μονοπώλιο το οποίο τις πιο πολλές φορές εντελώς απροκάλυπτα λειτουργούσε ως το φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης. Δυστυχώς, όμως, οι εξελίξεις δεν δικαίωσαν αυτή την ελπίδα. Μπορεί λοιπόν η είδηση να μην είναι πλέον κρατικό μονοπώλιο, παρ΄ όλα αυτά, όμως, εξακολουθεί να είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά ελεγχόμενη και κατευθυνόμενη μιας και την θέση του κράτους και της κυβέρνησης αντικατέστησαν το παρακράτος μερικών κακών δημοσιογράφων και πολλών διαπλεκομένων καναλαρχών, άσχετων κατά βάση με την δημοσιογραφία και εχθρών της σωστής και αντικειμενικής ενημέρωσης. 
 Και να ήταν μόνο η ενημέρωση! Είναι και οι μεσημεριανές σαχλαμάρες, είναι και τα φτηνιάρικα σήριαλ, είναι και η κουτσομπολίστικες αθλιότητες, είναι και η ξευτίλα της κάθε κυρίας και κυρίου τίποτε, και τί δεν είναι δηλαδή αφού έκαναν του μισούς Έλληνες να ξυπνούν και να κοιμούνται παρακολουθώντας τούρκικα σήριαλ…. Με τις ποιοτικές εκπομπές να παίζουν συνήθως μετά τις δώδεκα τα μεσάνυχτα, λες και δεν θα ξυπνήσει κανένας το πρωί για να πάει στην δουλειά του. 
 Τα γράφω όλα αυτά μέρες διακοπών στο χωριό, εδώ όπου οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πιο σοβαρά πράγματα να κάνουν και έτσι δεν τους μένει πολύς χρόνος για τηλεόραση. Προς Θεού σκοπός δεν είναι να μηδενίσουμε την αξία της! Έχει και πολλά καλά να δώσει η τηλεόραση. Αρκεί να πάψει να είναι αναξιόπιστη και διαπλεκόμενη. Αρκεί να πάψουν οι άνθρωποι της να μας βλέπουν όλους σαν απλούς αριθμούς και φτιαγμένα νούμερα τηλεθέασης. Ναι, ναι, τα θυμήθηκα όλα αυτά καθώς είκοσι μέρες τώρα δεν βλέπω καθόλου τηλεόραση, ξεκοκαλίζοντας καθημερινώς βιβλία και εφημερίδες και απολαμβάνοντας την μαγεία των ραδιοφωνικών εκπομπών. Όχι όλων γιατί και στο ραδιόφωνο κάποιοι θεωρούν το μικρόφωνο κάτι σαν κεκτημένο και απαραβίαστο άσυλο… 

Υ.Γ.: Οι τηλεοπτικές ειδήσεις (κυρίως από τις τηλεοράσεις στην μητέρα Ελλάδα) κάνουν πολύ κακό στην υγεία μας, αφού λένε και επαναλαμβάνουν διαρκώς τα ίδια και τα ίδια! Αν θα φύγουμε ή θα μείνουμε στην ζώνη του ευρώ, αν είναι βιώσιμο το χρέος, αν θα μας διώξουν από την Ευρώπη, αν θα πληρωθούμε τον άλλο μήνα, αν θα έχουμε πετρέλαιο τον χειμώνα και πάει λέγοντας… Ποιά τρόικα και πράσινα άλογα! Κλείστε τις τηλεοράσεις για να βρείτε την ηρεμία σας!!! Και όσες δόσεις κι αν είναι η εφορία, εμείς που δεν υπήρξαμε ποτέ κλέφτες θα τις πληρώσουμε δυστυχώς, έχουμε δεν έχουμε, θέλουμε δεν θέλουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: