Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ελλάδα και Κύπρος σε κοινή πορεία αντίστασης….


 Απόγευμα Δευτέρας 30 Ιουλίου 2012. Στην αίθουσα αναμονής του Ελευθέριος Βενιζέλος. Σιγά-σιγά οι επιβάτες μαζεύουν τα πράγματα τους και ετοιμάζονται για την επιβίβαση. Το αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών με αριθμό πτήσεως CY 337 σε λίγο τροχοδρομεί στον αεροδιάδρομο και υπερίπταται του καταγάλανου Αιγαίου με κατεύθυνση την Λάρνακα. Η θέα μαγευτική, καθώς από ψηλά ένα-ένα ξεπροβάλλουν πανέμορφα τα νησιά μας, απλωμένα στην απεραντοσύνη της Ελληνικής θάλασσας. Της θάλασσας που αιώνες τώρα κουβαλά όλο το βαρύ φορτίο της τρισένδοξης ιστορίας μας.
Η πτήση εξαιρετικά ευχάριστη. Το ιπτάμενο προσωπικό ευγενικό και έτοιμο να μας εξυπηρετήσει από την πρώτη στιγμή της επιβίβασης έως και την αποβίβαση. Οι χώροι στο αεροσκάφος άνετοι. Τίποτε δεν θυμίζει ότι ο κρατικός αερομεταφορέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θύμα κακών επιλογών, βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση, αναζητώντας μια σανίδα σωτηρίας που δεν φαίνεται πουθενά. Είναι για τούτο που αυτήν την ώρα επιβάλλεται να λειτουργήσει το πατριωτικό αίσθημα των πολιτών, δίνοντας την δική τους ουσιαστική απάντηση στην προσπάθεια διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν μη τι άλλο αξίζει τον κόπο να στηρίζονται εμπράκτως οι δικές μας αεροπορικές εταιρίες που δεν θυσιάζουν στο βωμό του χρήματος τα Ιερά και τα Όσια μας (προσωπικά μου ήταν αδύνατο παρά το συγκριτικά πολύ φθηνότερο εισιτήριο της AGEAN να ταξιδεύσω με μια αεροπορική εταιρεία που στην ιστοσελίδα της διαφημίζονται ως τουριστικός προορισμός και τα κατεχόμενα!!!)
Κατά τα λοιπά, η Κύπρος ήδη ασκεί με υπευθυνότητα τα ευρωπαϊκά προεδρικά της καθήκοντα, έστω κι αν η κατοχική Τουρκία έβαλε λιτούς και δεμένους προκειμένου να μειώσει αυτήν την τεράστια επιτυχία της. Το Εθνικό θέμα βαλτωμένο όσο ποτέ, με τις πολιτικές δυνάμεις να προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου για τις οποίες τα πράγματα μάλλον φαίνεται να ξεκαθαρίζουν πρόωρα, αφού ήδη κάποιοι άσπονδοι μέχρι πρότινος πολιτικοί «εχθροί» ετοιμάζονται για νέες «ελπιδοφόρες» συνεργασίες! Τι σου κάνει η εξουσία αλήθεια!!! Μέχρι και εκεί που έφτυνες μπορεί να γλύψεις για χάριν της!!!
Η κατάσταση της οικονομίας είναι σαφώς καλύτερη από αυτή της μητρός πατρίδος, έστω κι αν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες τα έκαναν κυριολεκτικώς θάλασσα! Και η ανεργία αυξάνεται ανησυχητικά. Ήδη τα αρπαχτικά της τροϊκα πηγαινοέρχονται πιέζοντας για συμπίεση των μισθών και ξεπούλημα των κρατικών χρυσαφικών με πρώτο στόχο τους αξιόπιστους -παρά τα όποια προβλήματα- ημικρατικούς Οργανισμούς! Ο άκρατος καπιταλισμός σε πλήρη επιθετική διάταξη δεν κρατά πλέον ούτε τα προσχήματα. Με τους οίκους αξιολόγησης να επιμένουν να υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Στον δημόσιο τομέα οι απολαβές εξακολουθούν να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη (για τους εκπαιδευτικούς είναι τουλάχιστον τριπλάσιες από την Ελλάδα), κάτι που ασφαλώς δεν έχει σχέση με την συζήτηση για διόρθωση τους, η οποία αν γίνει πρέπει να λαμβάνει υπόψη μόνο θέματα ισονομίας των πολιτών και όχι τις απαιτήσεις της τρόικα. Το αφορολόγητο είναι στις 18.000 ευρώ σε σύγκριση με την Ελλάδα που είναι μόλις στα 5.000. Παράξενο ίσως, αλλά είναι γεγονός ότι παρά την «οικονομική κρίση» οι Έλληνες της Κύπρου που ταξίδεψαν εκτός συνόρων αυξήθηκαν φέτος κατά 4,5%…. ευτυχώς οι περισσότεροι με προορισμό την μητέρα Ελλάδα!

Υ.Γ.: Παραφωνίας ανάγνωσμα: Στην αίθουσα αναμονής μια ηλικιωμένη Ε/κ απευθυνόμενη σε πρώην υπουργό (που δεν φάνηκε να συμφωνεί μαζί της), καταθέτει τον προβληματισμό της για την κάθοδο πολλών Ελλαδιτών που ψάχνουν εργασία στο νησί μας! Τέτοιες προκλήσεις φυσικά δεν μένουν αναπάντητες. Γι΄ αυτό και τις τα έψαλλα όπως ακριβώς τις άξιζε! Αποστομωτική απάντηση βεβαίως στον κάθε υστερόβουλο νεοκύπριο, δίνουν δίνουν οι Έλληνες Κύπριοι επιχειρηματίες που προτιμούν για τις εργασίες τους, τους χιλιάδες αδελφούς Ελλαδίτες που βρίσκονται ήδη στο νησί μας σε μια εποχή όπου Ελλάδα και Κύπρος ψάχνουν εναγωνίως να βρουν ξανά τον βηματισμό τους…. δίνοντας την μάχη με τους διεθνείς συνωμότες μέσα από το ίδιο ανάχωμα αντίστασης …

Δεν υπάρχουν σχόλια: