Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ο εχθρός εντός των πυλών

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις τουρκικές τηλεοπτικές σειρές που προβάλλονται από την ελληνική τηλεόραση τις οποίες τα γνωστά μηχανάκια μέτρησης της τηλεθέασης ανεβάζουν στα υψηλότερα σκαλοπάτια στις προτιμήσεις των τηλεθεατών! Αποκορύφωμα η περίφημη τουρκική τηλεοπτική σειρά «ΕΖΕΛ» που ξεπέρασε όλες τις προηγούμενες επιδόσεις αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη στο τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» του κ. Κυριακού, αλλά και στους τούρκους παραγωγούς της.
Ο λόγος που επιχειρώ σήμερα να ασχοληθώ ξανά με αυτό το θέμα δεν είναι απλά και μόνο για να καυτηριάσω την απαράδεκτη στάση του «ΑΝΤ1» απέναντι σε όλους εκείνους τους υγιώς σκεπτόμενους Έλληνες που διαμαρτυρήθηκαν για τα γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν σε θέρετρα και cazino κτισμένα πάνω σε κλεμμένες περιουσίες Ελληνοκυπρίων, αλλά για να δούμε μαζί το περιεχόμενο αυτής της τηλεοπτικής σειράς που έπιασε κορυφή στον πίνακα τηλεθέασης. Τι να είναι άραγε αυτό που μαγνητίζει στην κυριολεξία τους έλληνες φίλους της τηλεόρασης που παρακολουθούν με θρησκευτική προσήλωση αυτά τα τηλεοπτικά σκουπίδια. Ένα τηλεοπτικό κοινό κυριολεκτικά παραδομένο στις σύγχρονες ύποπτες και κατευθυνόμενες αντιλήψεις, που υποσυνείδητα εκφράζει τον θαυμασμό του σε έναν αδίστακτο, άρπαγα και επεκτατικό γείτονα…
Το «ΕΖΕΛ» όπως και οι άλλες τουρκικές σειρές προβάλλουν μια από τις σημαντικότερες διαστάσεις της σύγχρονης Τουρκίας. Μια ασταμάτητη βία και μια αδίστακτη τουρκική μαφία. Αυτή είναι άλλωστε στην πραγματικότητα η αληθινή εικόνα της σύγχρονης Τουρκίας που θέλει να παρουσιάζεται ως μια δήθεν ανερχόμενη οικονομική και στρατιωτική δύναμη. Και εδώ ακριβώς είναι που υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα που πρέπει να εξετασθεί σε βάθος σε μια εποχή μάλιστα μιας απίστευτης οικονομικής και κοινωνικής ανέχειας.
Η σύγχρονη Τουρκία ίδια και απαράλλακτη όπως ήταν στους αιώνες με ένα κόσμο υπεράνω υποψηφίας βουτηγμένο στο έγκλημα και κάθε είδους παρανομία. Η σύγχρονη Τουρκία με τις πιο πολλές καταπιεσμένες Εθνικές μειονότητες, ένα πραγματικό ηφαίστειο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί και να γίνει χίλια κομμάτια που το ένα θα προσπαθεί να φάει τις σάρκες του άλλου, κάτι που έχει επισημανθεί κατά κόρον ακόμη και από τα μεγαλύτερα αμερικανικά ιδρύματα στρατηγικής έρευνας.
Η Τουρκία των μεγάλων ερωτηματικών και των αμέτρητων αντιφάσεων. Κάποτε ο Οζάλ είχε πει ότι δεν χρειάζεται η Τουρκία να κάνει πόλεμο για να κατακτήσει την Ελλάδα γιατί οι ίδιοι οι Έλληνες θα πέσουν σαν ώριμα φρούτα στις τουρκικές «αγκάλες». Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος είχε οικτρό τέλος, αφού δολοφονήθηκε από τις ίδιες τις δικές του μυστικές υπηρεσίες γιατί ήθελε να δώσει αυτονομία στους Κούρδους. Είναι το ίδιο βαθύ τουρκικό κράτος που το 1962 δεν δίστασε να στείλει στην αγχόνη τον Μεντερές και το Ζορλού, πρωτεργάτες του ξεκληρίσματος του Ελληνισμού της Κωνσταντινουπόλεως! Ας μην είμαστε λοιπόν τόσο αφελείς! Κάποια πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο νομίζουμε. Η πρωτοφανής οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας ας γίνει η αφορμή που θα μας πεισμώσει για ένα νέο ξεκίνημα και μια Εθνική Ανάταση που θα ματαιώσει τα υποχθόνια σχέδια τους που με μαθηματική ακρίβεια χρόνια τώρα εξυφαίνονται.

Ντίνος Αυγουστή
Εκπαιδευτικός στο Τ.Ε.Ι. της Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού.
a.avgoustis@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: