Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Νεοκλής Σαρρής

Έφυγε τα ξημερώματα του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου 2011 μετά από μεγάλη μάχη με την επάρατο ασθένεια ο καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και από τους πλέον σταθερούς φίλους της Κύπρου Νεοκλής Σαρρής. Ο Νεοκλής Σαρρής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Κωνσταντινούπολης, Αθηνών και Γενεύης. Τελικά, όπως οι περισσότεροι Έλληνες της Ανατολής ξεριζώθηκε και βρέθηκε στο νεοελληνικό κράτος. Είχε την πνευματική και ηθική δύναμη, εντούτοις, να μην βλέπει εχθρικά τον τουρκικό λαό.
Τον Νεοκλή Σαρρή τον συνάντησα για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1997 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, όπου μίλησε μαζί με τον Στέλιο Παπαθεμελή σε εκδήλωση με θέμα «Εθνική στρατηγική και Κυπριακό» που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του τοπικού Συλλόγου Κυπρίων. Στην αίθουσα όπως σε κάθε δημόσια ομιλία του επικρατούσε το αδιαχώρητο. Με σαφήνεια, απόλυτη ακρίβεια και με άρτια τεκμηριωμένες απόψεις άφησε άφωνο το ακροατήριο. Σταθερός υποστηρικτής του Κυπριακού Ελληνισμού τον έβλεπε ως ένα κομμάτι του ευρύτερου Ελληνισμού, γι’ αυτό και ήταν ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος-Κύπρου. Να τι μας είπε μεταξύ άλλων: «Η Κύπρος είναι ένα κομμάτι του μείζονος Ελληνισμού και είναι ευθύνη του Ελληνισμού η απελευθέρωση της….. Όποιος φοβάται τον πόλεμο όχι μόνο δεν θα τον αποφύγει, αλλά θα τον έχει και μάλιστα θα τον χάσει….. Δεν είναι δυνατόν να θεωρήσουμε την Κύπρο τεμάχιο υφάσματος και να κόβουμε…. δήλωσε το 1956 ο εκτελεσμένος τούρκος πρωθυπουργός Αντάν Μεντερές… και όμως εμείς ξεχωρίζουμε την Κύπρο από την γενικότερη εθνική πολιτική….». Με χειμαρρώδη λόγο αναφέρθηκε ακόμη σε ιστορικά στοιχεία και έκανε υπόμνηση για την απαράδεκτο στάση των συμμάχων για συγκυριαρχία στο Αιγαίο και διχοτόμηση της Κύπρου: «Οι Έλληνες στερούνται λογικής σε αυτά τα ζητήματα γι’ αυτό δέχθηκαν το 18% του τουρκοκυπριακού πληθυσμού να κατέχει το 37% του συνολικού εδάφους και μετά το 1922 όταν έγινε η ανταλλαγή πληθυσμών η αναλογία ήταν ένας τούρκος για κάθε τέσσερις Έλληνες….». Αυτά όλα ήταν εθνοκάθαρση κατά τον Κύριο Σαρρή. Καυτηρίασε ακόμα την υποκρισία των «φίλων» και «συμμάχων» που θέλουν την ομοσπονδοποίηση της Κύπρου την ίδια ώρα που η Τουρκία θα έπρεπε να είναι ομοσπονδία αφού το 18% του πληθυσμού της είναι Κούρδοι! Και η άποψη του για τον σημερινό υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας όπως την κατέγραψε στο βιβλίο του «Αχμέτ Νταβούτογλου, Στρατηγικό Βάθο»ς: «Μόνο ο Χίτλερ θα συμφωνούσε με τις απόψεις Νταβούτογλου».
Οι απόψεις, τα κείμενα και τα βιβλία του Νεοκλή Σαρρή θα είναι Ιερή παρακαταθήκη για όλους όσους αγαπούν την Ελλάδα την Κύπρο και τον Ελληνισμό. Να τι έγραψε η διακεκριμένη δημοσιογράφος και συγγραφέας Φανούλα Αργυρού αποχαιρετώντας τον Νεοκλή Σαρρή: «Αιωνία να είναι η Μνήμη, ναι και αυτού του πραγματικού Έλληνα και ίσως κάποιοι στις επόμενες γενιές του Ελληνισμού φανούν πιο άξιοι τιμητές από τους σημερινούς Έλληνες στο να αξιολογήσουν πολύ καλύτερα και καταγράψουν με όλη τη πρέπουσα αξιοπρέπεια και ευγνωμοσύνη τον ιστορικό πλούτο και ΓΝΩΣΗ που μας άφησε κληρονομιά. Ευχή μόνο να μην είναι πολύ αργά για την Ελληνική μας Κύπρο...» Και ο Καθηγητής Παναγιώτης Ήφαιστος από την κατεχόμενη Κερύνεια: «….Μεγάλες ανθρώπινες μορφές όπως ο Νεοκλής Σαρρής, όταν αποχωρούν από τον γήινο κόσμο, συνεχίζουν να είναι μαζί μας με το πνεύμα τους, την πανίσχυρη προσωπικότητά τους και τις βαθυστόχαστες αναλύσεις τους. Η επιβλητική παρουσία του Νεοκλή Σαρρή ήταν πάντα ζωντανή και δυνατή και έτσι θα συνεχίσει να είναι.
Ο Νεοκλης Σαρρής θα είναι πάντα μαζί μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: