Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

θέμα Εθνικής επιβίωσης και αξιοπρέπειας

Πολύς λόγος γίνεται τελευταίως για τους διαύλους επικοινωνίας που άνοιξε η Κύπρος με την ρωσική κυβέρνηση και κυρίως για την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να συνάψει μεγάλο δάνειο από την Ρωσία με επιτόκιο μόνο 4,5%, την ίδια ώρα που οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στην αγορά είναι πολύ υψηλότερες! Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται σχεδόν πλήρως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου για πληρωμές τοκοχρεολυσίων το 2012 και αποφεύγεται κάθε ενδεχόμενο προσφυγής στους μηχανισμούς στήριξης της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κάτι που αποτελεί θέμα συζήτησης στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους αυτήν την περίοδο. Από την πλευρά τους οι Ρώσοι θα εξασφαλίσουν τα κεφάλαια τους που έχουν επενδύσει στις κυπριακές τράπεζες, αλλά θα αποφύγουν επίσης την ενοχλητική γι’ αυτούς ελεγκτική παρουσία του ΔΝΤ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Κάποιοι επιστρέφοντας στο παρελθόν μιλούν για λανθασμένες στρατηγικές επιλογές που απομονώνουν την Κύπρο από τους φυσικούς συμμάχους της. Μόνιμη επωδός τους ο ισχυρισμός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να παλινωδεί μεταξύ της Ευρώπης, των Η.Π.Α. και της πρώην κομμουνιστικής Ανατολής. Ουδέν αναληθέστερο τούτου βεβαίως. Αρκεί να θυμηθούμε με ποιόν τρόπο έφθασε η Ελλάδα στον μηχανισμό στήριξης και στην κηδεμονία της «τρόικας». Τότε τον Μάιο του 2010, όταν βούιξε στην κυριολεξία ο τόπος για την πρόθεση άλλων εκτός της ευρωζώνης χωρών για χρηματοδότηση της Αθήνας με πάρα πολλά δις ευρώ με πολύ ευνοϊκότερους όρους από το ΔΝΤ, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν συζήτησε καν, με αποτέλεσμα η χώρα δια χειρός Γεωργίου Παπανδρέου να συρθεί στην αγκαλιά της «τρόικας». Τα παραπάνω είναι μόνο φήμες υποστηρίζουν μερικοί, φήμες που εν τω μεταξύ ουδέποτε διεψεύσθησαν! Θυμίζω ακόμα την προεκλογική δέσμευση του κ. Γεωργίου Παπανδρέου για επαναδιαπραγμάτευση της εξόχως σημαντικής ενεργειακής συμφωνίας με την Ρωσία που συνήψε ο προκάτοχος του, κάτι που εξόργισε την ρωσική κυβέρνηση με αποτέλεσμα να την ακυρωθεί πάραυτα, επ’ ωφελεία της Τουρκίας.

Ας μην είμαστε στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν άδικοι με την κυπριακή κυβέρνηση. Άλλωστε η σημερινή Ρωσία σε τίποτε δεν θυμίζει την παλιά Σοβιετική Ένωση, αφού πρόκειται για μια άλλη εντελώς διαφορετική χώρα με απίστευτη δυναμική που ξεπετάγεται μέσα από τις στάχτες της και αποτελεί πάντα ένα εξαιρετικά υπολογίσιμο μέγεθος στο παγκόσμιο στερέωμα. Έστω και αν κατά πολλούς δεν καλοβλέπει τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που φαίνεται να υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού μια μελλοντική εκμετάλλευση τους θα εξασθενήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τα δικά της κοιτάσματα. Ένα ενδεχόμενο που θα εξασθενίσει επίσης και τον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή… Η Άγκυρα που βλέποντας να ανατρέπονται τα σχέδια της επιχειρεί να αμφισβητήσει το Ισραήλ ώστε να ελέγξει την υπό διαμόρφωση νέα κατάσταση στην Μέση Ανατολή. Εξ ου και οι κραυγές Ερντογάν - Νταβούτογλου που νοιώθουν να χάνουν το έδαφος κάτω από το πόδια της. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι εργασίες εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Cyprus Α»ή αλλιώς «Οικόπεδο 12»- με πιθανά αποθέματα 300 δισ. κυβικών μέτρων, στο όριο της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), που αποτελεί μια ενότητα με το «Λεβιάθαν» το οποίο βρίσκεται στα θαλάσσια σύνορα Κύπρου-Ισραήλ, πρέπει να αρχίσουν την 1η Οκτωβρίου, όπως δηλαδή ήδη ανακοινώθηκε. Σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και θα οδηγηθούμε σε ένα ακόμα φιάσκο παρόμοιο και μεγαλύτερο με αυτό των S-300.

Αναπόδραστα λοιπόν όλα τα παραπάνω αλλά και άλλες πολλές παράμετροι που διαμορφώνονται μέρα με την μέρα, αλλάζουν τα δεδομένα όπως τα ξέραμε έως σήμερα και οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: ότι δηλαδή η επιβίωση του Ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο θα κριθεί αποκλειστικά από την διορατικότητα, τους σωστούς χειρισμούς και την σωστή χωρίς εκπτώσεις αντίδρασή μας.

Ντίνος Αυγουστή
Εκπαιδευτικός στο Τ.Ε.Ι. της Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού.
a.avgoustis@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: