Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ελληνική εξωτερική πολιτική και επαναπροσέγγιση

Δρούτσας και Ναταβούτογλου βρέθηκαν να παρακολουθούν μαζί τον καλαθοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Άγκυρα. Πράξη πολιτισμού, δίχως άλλο, όπως επίσης πράξη πολιτισμού αποτέλεσε και η υποδειγματική στάση των τούρκων φίλαθλων στον εν λόγω αγώνα στον οποίο δυστυχώς για μας δεν ήταν νικηφόρος, αφού οι Έλληνες καλαθοσφαιριστές παρά την φιλότιμη προσπάθεια τους δεν τα κατάφεραν. Και στην Κύπρο ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου σε ανταπόδοση της επίσκεψης Χριστόφια στο σπίτι του στα κατεχόμενα, βρέθηκε στην οικία του Κύπριου προέδρου στις ελεύθερες περιοχές, όπου το κυπριακό κρασί έρεε άφθονο σ’ ένα πλούσιο δείπνο που κατά τους Χριστόφια-Έρογλου αποτελεί απαραίτητο στοιχείο της επαναπροσέγγισης και ένα διάλλειμα στον σκληρό διάλογο που διεξάγεται.
Όλα αυτά δίχως άλλο δείχνουν μια διαφορετική από το παρελθόν συμπεριφορά που αφήνει κατά μέρος τα πολύ σοβαρά προβλήματα που μας χωρίζουν με την γείτονα, σε μια προσπάθεια να ανοίξουν οι δρόμο που ενδεχομένως να δώσουν τις πολυπόθητες λύσεις. Μια μέθοδος που έως τώρα και παρά το γεγονός ότι επικοινωνιακά λειτουργεί άριστα, εντούτοις στην ουσία δεν έχει δώσει κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αφού και η κατοχή μεγάλου τμήματος της Κύπρου συνεχίζεται και εδραιώνεται και οι προκλήσεις στο Αιγαίο και την Θράκη διαρκώς αυξάνονται και πληθύνονται. Να θυμίσουμε πως αυτή η διαδικασία επαναπροσέγγισης δεν είναι κάτι το καινούργιο, αλλά αποτελεί την συνέχεια μια σειράς άλλων πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν από τον Ανδρέα Παπανδρέου του Νταβός (έστω και αν αργότερα ο ίδιος μετανοιωμένος αναφώνησε το mea culpa) και συνεχίσθηκαν με την πολιτική των σεισμών, των ζεμπέκικων και των κουμπαριών… έτσι φθάσαμε στα γεύματα και στα πλουσιοπάροχα εκατέρωθεν δείπνα.
Για την ιστορία ιδού ένα ακόμη γεγονός δείγμα της εξωτερικής μας πολιτικής της τελευταίας τουλάχιστον δωδεκαετίας. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα του Γιάννου Χαραλαμπίδη στην «Σημερινή» της Κύπρου, το Φεβρουάριο του 1999, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και νυν Πρωθυπουργός σε αποστολή του στο Παρίσι κάλεσε Κυπρίους και Ελλαδίτες δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, για να τους εξηγήσει τη νέα πολιτική της επαναπροσέγγισης. Ήταν λίγο μετά την ματαίωση ύστερα από προσωπική απόφαση του Κώστα Σημίτη της εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο και την εξορία τους στην Κρήτη (Γλαύκος Κληρίδης συνέντευξη στον Ραδιοφωνικού σταθμό Αντένα της Κύπρου). Παρόντες ήταν και οι άγνωστοι τότε συνοδοί του, Δημήτρης Δρούτσας (πρώην Αναπληρωτής και νυν Υπουργός των Εξωτερικών) και Παύλος Γερουλάνος νυν Υπουργός Πολιτισμού. Δύο άνθρωποι που αποτελούν το σημερινό βαρύ πυροβολικό της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου Β΄. Αυτά και τα συμπεράσματα δικά σας……

Δεν υπάρχουν σχόλια: