Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Το Κιλελέρ των ψεύτικων υποσχέσεων

Ειλικρινά, εκτός, ίσως, ελαχίστων εξαιρέσεων, κανένας δεν τους άκουγε. Λόγος ξύλινος και χιλιοειπωμένες υποσχέσεις για δεκαετίες από πολιτικούς που απλώς άλλαξαν τα κοστούμια τους. Και ο κόσμος έπινε τον καφέ του, περπατούσε αδιάφορα για να περάσει η ώρα, έφτιαχνε πηγαδάκια και έκανε πλάκα με την παρέα του. Αυτοί, όμως, εκεί, να επιμένουν στον ίδιο ανούσιο και παρωχημένο λόγο τους. Η συμπαθέστατη συντονίστρια των εκδηλώσεων καλούσε για σύντομους χαιρετισμούς, που οι πολιτικοί, πλην ελαχιστοτάτων λαμπρών εξαιρέσεων, φρόντιζαν να μετατρέψουν σε μακρόσυρτες, δίχως περιεχόμενο, ανούσιες πολιτικές ομιλίες. Και υποσχέσεις, αμέτρητες. Ένας μάλιστα εκ των ομιλητών, που κατά τα άλλα έσχιζε κυριολεκτικώς τα ιμάτιά του και οι φωνές του ίσως να έφθαναν έως και τη Λάρισα, κακίζοντας κατά τα άλλα την αγνωμοσύνη και την αχαριστία που επέδειξαν όλα τούτα τα χρόνια τα δύο μεγάλα κόμματα έναντι της αγροτιάς, μόλις, τελείωσε τον χαιρετισμό του, πότε είχε τα χέρια στις τσέπες, πότε κοιτούσε το ρολόι του, συχνά πυκνά μάλιστα έπαιζε αδιάφορα με το κομπολόι του. Τσάμπα μάγκας που λένε και στο χωριό μου. Και αφού χορτάσαμε τον κενό λόγο των πολιτικών, τελευταίοι στο βήμα ανέβηκαν εκείνοι στους οποίους ουσιαστικά ανήκει η γιορτή. Αυτοί αντιλαμβανόμενοι, ίσως, τη γύμνια του πολιτικού λόγου, μίλησαν λιγότερο. Οι αγρότες μας, με πρώτο τον πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών, σε μια σύντομη παρέμβασή του με ουσιαστικό, όμως περιεχόμενο. Το νέο αίμα και το μέλλον της πατρίδας μας, αυτός που εκ των πραγμάτων έπρεπε να μιλήσει περισσότερο για να βάλει στην θέση τους τα κακώς κείμενα. Για να λάβει τον λόγο ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Λάρισας κ. Αθανάσιος Κοκκινούλης που εστίασε πολύ σωστά το λόγο του στο θέμα της εθνικής καταναλωτικής συνείδησης. Γιατί να τρώμε ας πούμε τις τούρκικες φακές για να γλιτώσουμε δέκα ευρώ ανά οικογένεια; Κλείνοντας μάλιστα την ομιλία του, έστειλε σαφέστατο μήνυμα: «Ο,τι δεν μπορούμε να πάρουμε με το καλό θα το παίρνουμε με το «άγριο» στο δρόμο».
«Το Κιλελέρ ζει. Δεν έχει σημασία πόσοι είμαστε εδώ σήμερα», είπε μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου κ. Ροδούλα Ζήση, αντιλαμβανόμενη και αυτή, ίσως, την απουσία των αγροτών από την εκδήλωση. Οι αγρότες που με τις παλινωδίες και τον κακό κυβερνητικό προγραμματισμό είναι κάτω από το 5% του ενεργού πληθυσμού της χώρας (πριν δέκα περίπου χρόνια οι σφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α. ήταν πάνω από 19%).
Κυριακή 21 Μαρτίου 2010: Εορτασμός της 100ής επετείου από την εξέγερση του Κιλελέρ, λοιπόν. Με κύριο σύνθημα την μερική εκτροπή του Αχελώου που όλο προγραμματίζεται και που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε. Το τόνισε μετ’ επιτάσεως ο νομάρχης Λάρισας και άλλοι αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης. Μα δυστυχώς ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Καρχιμάκης που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις, αγρόν ηγόρασε. Η μερική εκτροπή του Αχελώου. Ένα άλλο μεγάλο θέμα με το οποίο έπαιξαν πολλοί Έλληνες πολιτικοί, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου έως και σήμερα. Και τα εκατομμύρια για τους σχεδιασμούς και τις μελέτες που έκαναν φτερά, αμέτρητα. Χωρίς, ωστόσο, να ζητηθούν εξηγήσεις και ο λογαριασμός από κανέναν έως και σήμερα!
Γι’ αυτό σας λέω, κυρίες και κύριοι. Δεν τιμούμε έτσι τους πρωτεργάτες του Κιλελέρ. Ούτε και χρειάζεται να μαζευόμαστε μια φορά το χρόνο στον τόπο της θυσίας των κολίγων και να τους πουλάμε παραμύθια και ψεύτικα ευχολόγια...

Υ.Γ.: Και για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί πως κανένας δεν μπήκε στον κόπο να αναφερθεί στο ιστορικό της εξέγερσης. Όλοι ξέχασαν την ουσία δηλαδή!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: