Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Η απάντηση στα Σκόπια έρχεται από την...Οξφόρδη!

Όταν η ιστορία κατασκευάζεται για να εξυπηρετήσει αλλότρια κίνητρα.

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας απίστευτης απρέπειας έναντι της Ιστορίας που φθάνει και ξεπερνά τα όρια της παράνοιας. Η αλυτρωτική πολιτική των Σκοπίων –συνεπικουρούμενη μάλιστα από «δικούς μας συμμάχους»- της οποίας το πιο προφανές σύμπτωμα είναι η καταχρηστική οικειοποίηση από την κυβέρνηση των Σκοπίων του πιο διάσημου Μακεδόνα, του Μέγα Αλέξανδρου, όχι μόνο καταλύει γεωγραφικά και ιστορικά δεδομένα, αλλά δίνει και το έναυσμα για ανεξέλεγκτες εξελίξεις στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

Ποια είναι όμως η πραγματική καταγωγή των ανεκδιήγητων γειτόνων μας; Ιστορικά κείμενα καταδεικνύουν ότι οι σκοπιανοί είναι οι σύγχρονοι κάτοικοι της αρχαίας Παιονίας και μιλούν Σλάβικα -μια γλώσσα που εισήχθη στα Βαλκάνια περίπου μια χιλιετία μετά το θάνατο του Αλέξανδρου και είναι ιεροσυλία να διεκδικούν τον Μέγα Αλέξανδρο για εθνικό τους ήρωα. Και σίγουρα δεν ήταν Μακεδόνες. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν εξολοκλήρου και αδιαμφισβήτητα Έλληνας. Ο προ-προ-προπάππος του, Αλέξανδρος Α΄, αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου η συμμετοχή επιτρεπόταν μόνο σε Έλληνες. Ακόμα και πριν από τον Αλέξανδρο Α΄ οι Μακεδόνες τοποθετούσαν τις προγονικές τους ρίζες στο Άργος και πολλοί από τους βασιλείς τους χρησιμοποιούσαν την κεφαλή του Ηρακλή -του κατεξοχήν Έλληνα ήρωα- στα νομίσματά τους. Ο Ευριπίδης -που πέθανε και θάφτηκε στη Μακεδονία- έγραψε το έργο του Αρχέλαος προς τιμήν του μεγάλου θείου τού Αλέξανδρου και το έγραψε στα ελληνικά. Όσο βρισκόταν στην Μακεδονία, ο Ευριπίδης έγραψε ακόμα τις Βάκχες, επίσης στα ελληνικά. Κατά συνέπεια, το Μακεδονικό κοινό μπορούσε να καταλάβει τι έγραψε και τι άκουγαν. Ο πατέρας του Αλέξανδρου, Φίλιππος, κέρδισε αρκετές νίκες σε ιππικούς αγώνες στην Ολυμπία και τους Δελφούς, τα δύο πιο ελληνικά από όλα τα ιερά της αρχαίας Ελλάδας, όπου δεν επιτρεπόταν σε μη-Έλληνες να αγωνιστούν. Ακόμα πιο σημαντικό, ο Φίλιππος ορίστηκε διοργανωτής των Πύθιων Αγώνων στους Δελφούς το 346 π.Χ. Με άλλα λόγια, ο πατέρας του Μέγα Αλέξανδρου και οι πρόγονοί του ήταν εξολοκλήρου Έλληνες. Η ελληνική γλώσσα ήταν η γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο Δημοσθένης και η πρεσβεία του από την Αθήνα όταν επισκέπτονταν τον Φίλιππο επίσης το 346 π.Χ. Ένας άλλος Έλληνας του Βορρά, ο Αριστοτέλης, πήγε να σπουδάσει για περίπου 20 χρόνια στην Ακαδημία του Πλάτωνα. Στη συνέχεια, επέστρεψε στη Μακεδονία και έγινε ο δάσκαλος του Αλέξανδρου Γ΄. Μιλούσαν Ελληνικά στην σχολή που σώζεται ακόμα και σήμερα κοντά στη Νάουσα στην Ελληνική Μακεδονία.

Ο Αλέξανδρος είχε μαζί του σε όλες του τις εκστρατείες την έκδοση του Αριστοτέλη της Ιλιάδας του Ομήρου. Ο Αλέξανδρος διέδωσε την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό σε όλη του την αυτοκρατορία, ιδρύοντας πόλεις και εγκαθιστώντας εκπαιδευτικά κέντρα. Εξού και βρίσκουμε επιγραφές που αφορούν χαρακτηριστικούς ελληνικούς θεσμούς όπως είναι το γυμνάσιο τόσο μακριά όσο στο Αφγανιστάν. Είναι γραμμένες στα Ελληνικά.

Πληρωμένη απάντηση για την ανεκδιήγητη στάση των σκοπιανών μας έρχεται και από την μακρινή Οξφόρδη. Εκεί όπου πρόσφατα με μια σεμνή τελετή εγκαινίων άνοιξε στο Μουσείο Ασμόλιαν μια μεγάλη έκθεση για το βασίλειο των αρχαίων Μακεδόνων, του οίκου των Τεμενιδών, με τίτλο: «Από τον Ηρακλή στο Μέγα Αλέξανδρο: Θησαυροί από τη βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων, ένα.... ελληνικό βασίλειο στην εποχή της δημοκρατίας». Ο διακεκριμένος ιστορικός της Οξφόρδης, Ρόμπιν Λέιν Φοξ, στη σύντομη εισαγωγική παρουσίαση της έκθεσης δάκρυσε ενώπιον συναδέλφων του και δημοσιογράφων, λέγοντας ότι πρόκειται για την κορυφαία αρχαιολογική έκθεση που έχει γνωρίσει. Κατά τον κ. Λέιν Φοξ, το ιστορικό μήνυμα της έκθεσης είναι ταυτόχρονα και πολιτικό: «Οι Μακεδόνες ήταν ένα ελληνικό βασίλειο στη βόρεια Ελλάδα και όσοι Σκοπιανοί υποστηρίζουν ότι εκεί βρίσκεται η Μακεδονία επιδεικνύουν άγνοια και η θέση τους είναι εξωφρενική. Είναι σαν να λένε ότι η Οξφόρδη βρίσκεται στη Λευκορωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ….

Υ.Γ.: Η αρχαιοποίηση στα Σκόπια ξεπερνά κάθε ανθρώπινη ανοησία, αφού έφτασαν στο σημείο να απεικονίσουν τον Μέγα Αλέξανδρο, ως «Άγιο Αλέξανδρο το Μακεδόνα» μεταξύ των Αγίων της Χριστιανικής θρησκείας Ο «βανδαλισμός» έγινε στον τρούλο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Στιπ, όπου ζωγραφίστηκε ο Μέγας Αλέξανδρος ως «Χριστιανός Άγιος!»

Δεν υπάρχουν σχόλια: