Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ένας γενίτσαρος

Ο πλέον σκληροπυρηνικός ηγέτης των τουρκοκυπρίων, δεν είναι πια στην ζωή. Απεβίωσε το βράδυ της 13ης Ιανουαρίου 2012 σε ηλικία 88 ετών σε νοσοκομείο στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας. Ο Ραούφ Ντενκτάς γεννήθηκε το 1924. Ο πατέρας του, Ραΐφ Εφέντης, καταγόταν από το αμιγώς τουρκοκυπριακό χωριό της επαρχίας Πάφου Άγιος Επιφάνιος. Στο χωριό αυτό, όπως υποδηλοί και η ονομασία του, όλοι οι κάτοικοι ήταν απόγονοι εξισλαμισμένων Ελλήνων Χριστιανών. Το γενεαλογικό δένδρο του Ντενκτάς παραπέμψει σε μακρινούς φραγκοεβραίους και σε πολύ κοντινούς προγόνους Ορθόδοξους (είχε γιαγιά Ελληνοκύπρια! από την Πάφο).
Ο Ραούφ Ντενκτάς υπηρέτησε πιστά την αποικιοκρατική κυβέρνηση και ήταν ο ιδρυτής και πολιτικός εκφραστής της τουρκικής τρομοκρατικής οργάνωσης Τ.Μ.Τ. (Τurk Mukavemet Teskilati = Τουρκική Αντιστασιακή Οργάνωση), η οποία ιδρύθηκε με εντολή της Άγκυρας για προώθηση των τουρκικών σχεδιασμών για «Επανάκτηση της Κύπρου» που ετοίμασε το 1956 με δύο εκθέσεις του, κατ΄ εντολή της τουρκικής κυβέρνησης Μεντερές. Το σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή από τα Χριστούγεννα του 1963 με την τουρκοανταρσία εναντίον των Ελληνοκυπρίων με στόχο την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανακήρυξη «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (όπως την προανάγγελλε το έγγραφο Κουτσιούκ-Ντενκτάς, 14.9.1963).
Ο Ραούφ Ντενκτάς είναι υπεύθυνος για αμέτρητες στυγερές δολοφονίες Ελληνοκυπρίων, αλλά και Τουρκοκυπρίων που δεν συμφωνούσαν με τα διχοτομικά του σχέδια. Αρχής γενομένης το 1957 με τις δολοφονίες Τουρκοκυπρίων αριστερών που δεν υποτάχθηκαν στην φασιστική εξουσία του ως αρχηγού της πολιτικής πτέρυγας της ΤΜΤ. Ακολούθησαν εν ψυχρώ εκτελέσεις πολλών Ελλήνων Κυπρίων και αγονάτιστων Τουρκοκυπρίων όπως των Αϊχάν Χικμέτ, Αχμέτ Μουζαφέρ Γκιουρκάν, Ντερβίς Αλή Καβάζογλου-Κώστα Μισιαούλη κ.α. Ιδού τι έλεγε ο Ντερβίς Αλή Καβάζογλου, συνδικαλιστής και μέλος του ΑΚΕΛ, στο Δάλι λίγο προτού δολοφονηθεί στις 11/4/1965: «ο Ντενκτάς και οι ομοϊδεάτες του [...] είπαν ψέματα στον λαό και με δημαγωγίες για “ομαδικές σφαγές” και εκμεταλλευόμενοι τα αγνά αισθήματα του λαού, ξερίζωσαν από τον τόπο τους, από τα χωριά τους, από την πατρίδα τους, 30.000 αδέλφια μας και τους έριξαν σ’ αυτές τις άθλιες συνθήκες [στους θυλάκους]» ; (Αιματηρή Αλήθεια, σ. 104-5)…. «μια δράκα φασίστες [...] άρπαξαν την ηγεσία της τουρκικής κοινότητας» και «αυτοί είναι υπεύθυνοι για τα βάσανα του τουρκοκυπριακού πληθυσμού»; (Αιματηρή Αλήθεια, Λευκωσία, 2009, σ. 109). Ιδού και η θέση μιας μεγάλης μορφής των Τουρκοκυπρίων, του Ιχσάν Αλί για τα κρίσιμα γεγονότα του 1963-64: «Η τουρκική κοινότητα είναι θύμα προδοσίας που διέπραξε η τουρκική κυβέρνηση. Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι θύματα της κυπριακής κυβερνήσεως ή των Ελληνοκυπρίων. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η διαίρεση υπήρξε επιθυμία και εισήγηση των αποικιοκρατών, την οποία προωθούσαν καταχθόνιες δυνάμεις από το 1957…..[...] Είναι σ’ όλους γνωστό, ότι ο αρχιτρομοκράτης Ντεντκάς δήλωσε πέρσι [1964] στο ραδιόφωνο της Άγκυρας ότι η μετακίνηση των Τουρκοκυπρίων έγινε σκόπιμα για να επιτευχθεί η διχοτόμηση….Είναι πρόδηλον ότι οι Τούρκοι που ζουν μαζί με τους Έλληνες είναι πιο ασφαλείς από αυτούς που είναι εγκλωβισμένοι με τους συμπατριώτες τους.» (Ιχσάν Αλί στο ΡΙΚ, 28/9/1965, πβ. Αιματηρή Αλήθεια, σ. 116-7)
Τελευταία αποτρόπαια εγκλήματα του Ντενκτάς οι δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολομού Σολωμού, όπου ο φωτογραφικός φακός τον συλλαμβάνει να παρακολουθεί και να αποθανατίζει εκστασιασμένος στο οδόφραγμα της Δερύνειας τις στυγερές δολοφονίες των δύο ηρωομαρτύρων μας. Είχε προηγηθεί η «ανεξιχνίαστη» στα κατεχόμενα, εν ψυχρώ δολοφονία του αντι-ντενκτασικού δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί…

Υ.Γ.: Δέστε και πως ανακοίνωσε τον θάνατο Ντενκτάς μέσω εδικού εκτενούς αφιερώματος το ανθελληνικό BBC:«….πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Ομόσπονδης Πολιτείας και της διαδόχου της, της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (χωρίς εισαγωγικά ή άλλες διευκρινίσεις…). Στον κατάλογο με τα ονόματα όσων είχαν προβεί σε εισφορά για το ευαγές ”τ/κ ίδρυμα εκπαίδευσης” αναγράφεται και το όνομα του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη!!!! Θου Κύριε!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: