Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Μια από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες του εικοστού αιώνα…

Η γυναίκα θρύλος για τον Ελληνικό κλασικό αθλητισμό, η Ελληνίδα Κυπρία Δόμνα Λανίτου – Καβουνίδου, έφυγε πρόσφατα από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών. Ήταν γεννημένη το 1914 στην Λεμεσό και υπήρξε μία από τις κορυφαίες μορφές του Ελληνικού Αθλητισμού. Πάντα σεμνή με μια απίστευτη ενεργητικότητα, θέληση και αισιοδοξία. Η αγωνιστική της διαδρομή σημάδεψε για χρόνια τον Ελληνικό Αθλητισμό. Όπως και η προσωπικότητα της....

Κόρη του δικηγόρου, πολιτευτή και βουλευτή της Λεμεσού Νικόλαου Κλ. Λανίτη και της Σαπφούς Κολακίδη. Ο πατέρας της ήταν διαπρεπής δικηγόρος, ένθερμος αγωνιστής και πρωτεργάτης του κινήματος της ΕΝΩΣΗΣ της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα. Συνιδρυτής του Γυμναστικού Συλλόγου Λεμεσού «Ολύμπια» και από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΕΓΑΣ. Η ενασχόληση της μικρής Δομνίτσας με τον αθλητισμό ξεκινά το 1928, όταν μετά από εισήγηση του πατέρα της, οι παγκύπριοι αγώνες περιέλαβαν για πρώτη φορά και γυναικεία αγωνίσματα. Το 1931 η Δόμνα μαζί με την αδελφή της Ισμήνη έρχονται στην Αθήνα για σπουδές. Αντιμετωπίζει την καχυποψία της Ελληνικής κοινωνίας που ήθελε τις γυναίκες μακριά από τα στάδια. Παρ’ όλα αυτά, κάθε επίσημη εμφάνιση της στον στίβο φέρνει και ένα καινούργιο ρεκόρ. Διετέλεσε πρωταθλήτρια Ελλάδος για πολλά χρόνια στα 60μ, 100μ, 80μ εμπόδια, μήκος και ύψος με φορά και άνευ φοράς. Στο ενεργητικό της και τέσσερα βαλκανικά ρεκόρ, που πέρασαν αρκετές δεκαετίες έως ότου ξεπερασθούν. Ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς ζητά να συναντηθεί μαζί της. Φθάνει στο σπίτι του στην Οδό Ασκληπιού μαζί με την αδελφή και τον πατέρα της. Αμέσως μετά την συνάντηση ο Παλαμάς γράφει για τις δυο αδελφές ένα όμορφο τετράστιχο.

Στους Πανελλήνιους Αγώνες Γυναικών του 1931, η δεκαεπτάχρονη τότε αθλήτρια παίρνει μέρος σε επτά αγωνίσματα και θριαμβεύει, σπάζοντας έξι πανελλήνια ρεκόρ! Λίγες μέρες αργότερα, ο πατέρας της, εκ των πρωταγωνιστών της οκτωβριανής εξέγερσης, φυλακίζεται και αργότερα εκτοπίζεται από τους άγγλους σε χωριά της υπαίθρου. Έγραφε στο «Ελεύθερον Βήμα» ο Σπύρος Μελάς: «Ο λαός χειροκροτούσε χθες εις το Παναθηναϊκόν Στάδιον την δίδα Λανίτου, όχι ως νικήτριαν των 100 μέτρων, αλλ’ ως κόρην του επαναστάτου βουλευτού Κύπρου….».

Στα τέλη του 1935, η Ελληνική επιτροπή Ολυμπιακών αγώνων επιλέγει τους αθλητές για την Ολυμπιάδα του Βερολίνου. Η Δόμνα Λανίτου, γίνεται η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που θα συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Της Ελληνικής ομάδας ηγείται ο Σπύρος Λούης, που μπήκε στο στάδιο φορώντας φουστανέλα. Για πρώτη φορά η Δόμνα αγωνίζεται με τις καλύτερες αθλήτριες του κόσμου. Την επομένη σημειώνεται το ιστορικό γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου με την συναρπαστική νίκη του Τζέσε Όουεν και την συμβολική ήττα του ναζισμού. Ο Χίτλερ έτρεμε από εκνευρισμό και δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί όταν ο Όουεν έκανε την τελική νικηφόρο προσπάθεια στο ύψος και έφυγε εκνευρισμένος από το στάδιο.

Ο πόλεμος την βρίσκει να προσφέρει τις υπηρεσίες της, ως εθελόντρια νοσοκόμα. Οι πρώτοι μεταπολεμικοί ολυμπιακοί διεξάγονται το 1948 στο Λονδίνο, όπου συμμετέχει ως η μόνη γυναίκα ανάμεσα σε δεκατρείς άνδρες. Παρελαύνει επικεφαλείς της Ελληνικής αποστολής. Το 1958 είναι υποψήφια στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών στο Κόμμα των Φιλελευθέρων του Γεωργίου Παπανδρέου και το 1963 είναι στην τιμητική συνοδεία γύρω από το φέρετρο του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ήταν πάντα μια γνήσια Ελληνίδα που τιμούσε την Ελλάδα, αλλά και την ιδιαίτερη της πατρίδα με πίστη και σθένος, παντού και πάντοτε. Αναμφίβολα υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες του εικοστού αιώνα.


Ντίνος Αυγουστή
Εκπαιδευτικός στο Α.Τ.Ε.Ι. της Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού.
a.avgoustis@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: