Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

«Ευχαριστώ τους αμερικάνους…..»

Η εξωτερική πολιτική αποτελεί εκδήλωση της υποστάσεως και της κυριαρχίας ενός κράτους. Εξωτερική πολιτική κατά βάση ασκούν ο πρωθυπουργός με την κυβέρνηση του και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κάθε ενεργεία και δήλωση τους έχουν πάντα ένα ιδιαίτερο βάρος που προσμετρούνται, θετικά ή αρνητικά, πάντα εκ του αποτελέσματος. Δεν είναι λίγες οι φορές που η εξωτερική πολιτική μετατρέπεται σε Επικοινωνιακή Διπλωματία Και τότε τα πράγματα γίνονται πραγματικά εξαιρετικά δύσκολα, πολλές φορές μάλιστα και επικίνδυνα, αφού ακόμα και μια λεκτική υποχώρηση καταγράφεται και επηρεάζει δυσμενώς όλες τις μετέπειτα εξελίξεις. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί εκείνο το μεγαλόστομο ευχαριστώ την νύκτα των Ιμίων. Εκείνο το «ευχαριστώ τους αμερικανούς» που λέχθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό τον Ιανουάριο του 1996!

Πριν λίγες μέρες λοιπόν ακούσαμε άλλο ένα «ευχαριστώ τους αμερικάνους». Αυτήν την φορά δια στόματος Κάρολου Παπούλια! Ενώπιον, μάλιστα των εκπροσώπων όλων των Μ.Μ.Ε που κάλυπταν ειδησεογραφικά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (Αmerican Hellenic Institute) στο Προεδρικό Μέγαρο. Είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Ομπάμα γιατί ενδιαφέρθηκε για τη δύσκολη περίοδο που περνάει η Ελλάδα. Και μίλησε στους ευρωπαίους ηγέτες, ιδιαίτερα στην κυρία Μέρκελ και τον κύριο Σαρκοζί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν το ξεχνάμε». Ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε τον πρόεδρο των Η.Π.Α. προσωπικά προσθέτοντας: «Ελπίζω να συναντηθούμε για να συζητήσουμε για τα κοινά μας συμφέροντα και τα κοινά μας όνειρα. Γιατί πάντοτε, μαζί με τις Η.Π.Α. πολεμήσαμε για τους ίδιους στόχους: για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ας βάλουμε, λοιπόν τα πράγματα σε μια λογική σειρά. Καθώς η μνήμη ακτινογραφεί τα γεγονότα όλο και πιο πολύ διαπιστώσουμε: Αμερικανοί πράκτορες εγκαταστάθηκαν από την πρώτη μέρα της λήξης του Β΄ παγκοσμίου πόλεμου στην πατρίδα μας και έσπειραν αδιακρίτως και σε περιόδους δημοκρατίας και σε περιόδους δικτατορίας, την διχόνοια.! Αμερικανοί δολοπλόκοι όπλιζαν και καθοδηγούσαν τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής στην Κύπρο το 1974. Αμερικανοί διπλωμάτες αναγνώρισαν το σκοπιανό μόρφωμα. Αμερικανοί διπλωμάτες όπλισαν τα δολοφονικά χέρια των τούρκων την νύκτα των Ιμίων. Αμερικανοί ραδιούργοι δημιούργησαν τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Και αμερικανοί πολιτικοί βυσσοδομούν εναντίον μας, αφού είχαμε τα θάρρος να πούμε όχι στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και να συνομολογήσουμε υψίστης στρατηγικής σημασίας συμφωνίες με τους Ρώσους!

Για ποιό πράγμα λοιπόν ευχαριστούμε σήμερα τους αμερικανούς; Μήπως για τις υποκλοπές, για τα σχέδια δολοφονίας πρώην πρωθυπουργών, για την αμέριστη συμπαράσταση στα ελληνοτουρκικά και την κατανόηση που δείχνουν στο Κυπριακό, τα θέματα του Αιγαίου, της Θράκης και στο σκοπιανό….Χάσαμε όλοι το μέτρο δυστυχώς. Άλλη εξήγηση δεν μπορεί να δοθεί στις τελευταίες δηλώσεις του πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μια Ελληνική Δημοκρατία, που αν συνεχίσουμε με τα ίδια μυαλά, σε λίγα χρόνια δεν θα είναι ούτε Ελληνική, μα ούτε και Δημοκρατία….

Υ.Γ.: Η ελληνική οικονομία που καρκινοβατεί κυρίως συνεπεία της διατήρησης επαρκών αμυντικών δυνάμεων για την πειστική λειτουργία της αποτρεπτικής μας στρατηγικής έναντι των επιβουλών από τους εξ ανατολών κυρίως γείτονες μας. Επιβουλές που υποθάλπονται από τους αμερικανούς «συμμάχους μας». Εξ ου και τα υπέρογκα ποσά που δίνονται για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Και η οικονομική κατρακύλα της Ευρώπης ξεκίνησε ακριβώς μετά την οικονομική κρίση στις Η.Π.Α.. των οποίων το χρέος έχει φτάσει σήμερα στα 14.3 ΤΡΙΣ δολάρια… Κάτι που σημαίνει ότι για να σωθεί η οικονομία της Αμερικής πρέπει να καταποντιστεί η οικονομία της Ευρώπης. Και η αρχή έγινε από εμάς……… Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Ντίνος Αυγουστή
Εκπαιδευτικός στο Α.Τ.Ε.Ι. της Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: