Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Πάντα στις καρδιές μας !!!

Τι παιχνίδια κάνει καμιά φορά η ζωή. Ο άνθρωπος που μας χάρισε απλόχερα τόσο γέλιο, ο Θανάσης Βέγγος, ο μεγάλος μας Κωμικός, ο δικός μας ταπεινός άνθρωπος, ο πάντα πολυμήχανος σε όλη την πορεία του στο θέατρο και στον κινηματογράφο, έφυγε από την ζωή λίγες ώρες μετά τα μεσάνυκτα της 2ας Μαΐου, μια μέρα που είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου.
Ο Θανάσης Βέγγος δεν σπούδασε υποκριτική, υπήρξε αυτοδίδακτος. Είναι ο εφοριακός που δεν συμβιβάζεται, δεν δωροδοκείται και δεν εκβιάζεται. Είναι ο αεικίνητος καθημερινός άνθρωπος του μόχθου που προσπαθεί με χίλια βάσανα να ζήσει την πολυμελή οικογένεια του, είναι ο μοναδικός γιός της οικογένειας που θυσιάζει τα πάντα προκειμένου να αποκαταστήσει τις ανύπαντρες αδελφές του. Είναι ο άνθρωπος που ομορφαίνει τις παρέες, ο νησιώτης, ο στεριανός, ο αληθινός Έλληνας. Αν βέβαια, μέσα σε όλο αυτά, προσθέσουμε τις χαίνουσες πληγές μιας αποδομημένης και αποδεκατισμένης ελληνικής κοινωνίας η οποία μόλις είχε βγει από έναν καταστροφικό πόλεμο και έναν αδελφοκτόνο Εμφύλιο σπαραγμό, μια κοινωνία χωρίς όραμα, χωρίς καμιά προοπτική και ελπίδα, τότε το θέαμα του Θανάση Βέγγου προσφέρει μια αληθινή όαση… με την ελπίδα ότι μετά την βίαιη υποταγή, την προδοσία από όλους, υπάρχει η προοπτική να κερδίσουμε κάτι από την ελληνική αρχοντιά που χάσαμε….. να διατηρήσουμε την ελληνικότητά μας, να μείνουμε ΕΛΛΗΝΕΣ ρε αδελφέ …..
Ο Θανάσης Βέγγος ήταν ένας σπουδαίος και χαρισματικός άνθρωπος, γεμάτος σπάνια καλοσύνη για τους ανθρώπους, με μοναδική σεμνότητα, συνέπεια και αξιοπρέπεια. Πάντα φειδωλός σε δηλώσεις και συνεντεύξεις. Σε μια από αυτές ο ίδιος είχε δηλώσει : "Δουλεύω με το ένστικτο, δεν έχω κανένα ταλέντο, μόνο αυτή την φάτσα. Εδώ είναι αποτυπωμένη όλη η μιζέρια, όλη η δυστυχία, όλος ο πόνος του ασήμαντου Έλληνα". Ο Θανάσης Βέγγος ήταν ο απόλυτος κωμικός, ο οποίος καθρέπτισε την ελληνική ψυχή μέσα από 126 ταινίες κι αγαπήθηκε από όλους τους Έλληνες. Είναι ο άνθρωπος που προσπαθεί αδιάκοπα να τα βγάλει πέρα σε συνθήκες πολύπλοκες και αντίξοες. Μόνιμα βιαστικός, διασχίζει την σκηνή από τη μια άκρη έως την άλλη με απίστευτη ταχύτητα. Χαμόγελο παράξενο, πάντα με νόημα. Σταματά ακαριαία. «Καλοί μου άνθρωποι… δεν προλαβαίνω….». Σταματά για λίγο και συνεχίζει ακούραστος να αντιπαρατίθεται με το κατεστημένο ψάχνοντας μια γωνιά στην άκρη της μικρής γλυκιάς πατρίδας μας να ακουμπήσει την αγωνία του και την στενοχώρια του και μαζί να ακουμπήσει την αισιοδοξία του για μια καλύτερη Ελλάδα. Για μια καλύτερη κοινωνία….
Ο Νίκος Κούνδουρος, ο γνωστός σκηνοθέτης του κινηματογράφου που στήριξε τον Θανάση Βέγγο στα πρώτα του ποιοτικά βήματα στον κινηματογράφο δήλωσε για αυτόν «Έπρεπε να το δω στην Ειρήνη και στους Αχαρνής του Αριστοφάνη για να ξαναθυμηθώ με αίσθημα ανακούφισης αυτό που μπορούσε και δεν έκανε στο παρελθόν ο Βέγγος. Δικαιόπολις, Τρυγαίος, Στερψιάδης, Φιλοκλέων, Πισθέταιρος, Μνησίλοχος, Ξανθιάς, Βλέπυρος για να αναφέρω μερικούς από τους ήρωες του Αριστοφάνη. Ας προσθέσω ακόμη ότι ο Βέγγος λειτούργησε και σαν καταλύτης σε μια κοινωνία που αναγνώρισε στον ήρωα τα βασικά χαρακτηριστικά του, την περηφάνια της φτώχιας, την περιφρόνηση στην ταξική κοινωνία, τον τελικό θρίαμβο της καρδιάς και της ψυχής και τέλος, την ανδρειοσύνη των ταπεινών και των κατατρεγμένων αυτού του κόσμου….».
Θανάσης Βέγγος: Αθάνατος, αφού Θα ζει για πάντα ανάμεσά μας. Θα παραμείνει λαοφιλής, γιατί αγαπούσε και συμπονούσε τον απλό, ανώνυμο, ανίσχυρο, αδικημένο άνθρωπο και υπερασπιζόταν τα δίκαια, τους πόθους, τον μόχθο του, αλλά και σατίριζε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τα ελαττώματα του, χαρίζοντας πλουσιοπάροχα ένα ξεχωριστό, μοναδικό και λυτρωτικό γέλιο. Και όλα αυτά χωρίς να προσβάλει ποτέ του κανέναν.

Ντίνος Αυγουστή
Εκπαιδευτικός στο Α.Τ.Ε.Ι. της Λάρισας
Από το Μονάγρι Λεμεσού.
a.avgoustis@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: