Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Πυρηνικός εφιάλτης

Συγκλονιστικές οι σκηνές που εδώ και πολλές μέρες έρχονται με καταιγιστικό τρόπο από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Βιβλική δίχως άλλο η καταστροφή. Ερείπια παντού με την απειλή για ανυπολόγιστες συνέπειες να επικρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την παγκόσμια κοινότητα, αφού η διαρροή ραδιενέργειας (ήταν ψέμα δυστυχώς τα όσα έως τώρα υποστήριζαν οι ιάπωνες περί σύγχρονων και ασφαλών πυρηνικών εργοστασίων), συνεχίζεται και λεπτό με λεπτό αυξάνεται δραματικά.
Πολλά είναι τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν ύστερα από αυτήν την πρωτοφανή καταστροφή που θέτει την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον τρομερών δυσκολιών με ανυπολόγιστες συνέπειες, έστω και αν το καταστροφικό αυτό φυσικό φαινόμενο έλαβε χώρα στην πιο οργανωμένη και συντεταγμένη από κάθε άποψη χώρα της Υφηλίου. Το μένος της φύσης που εν ριπή οφθαλμού αφάνισε πόλεις και χωριά σε μια εκτεταμένη περιοχή της Ιαπωνίας. Παραδειγματική δίχως άλλο η ψυχραιμία με την οποία οι ιάπωνες αντιμετώπισαν τον σεισμό την ώρα που ο εγκέλαδος κουνούσε συθέμελα τα πάντα. Ηρωική δίχως άλλο και η παραμονή των 180 εργατών και επιστημόνων, από το προσωπικό του εργοστασίου οι οποίοι την ώρα που οι περισσότεροι φεύγουν βιαστικά από την επικίνδυνη περιοχή, αυτοί παραμένουν στις θέσεις τους με σκοπό να εμποδίσουν πάση θυσία την τήξη των πυρήνων των 6 αντιδραστήρων, παρά το γεγονός ότι διακινδυνεύουν έτσι να αρρωστήσουν σοβαρά ή και να χάσουν την ζωή τους. Η γνώση αυτή του κινδύνου κάνει την γενναιότητά τους ακόμα πιο αξιοσημείωτη και το έργο τους πραγματικά ηρωικό.
Το τελευταίο μεγάλο κτύπημα του εγκέλαδου έστειλε προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς όλους εκείνους που αψηφούν τις συνέπειες του, ένα ακόμα πολύ σημαντικό μήνυμα. Ένα μήνυμα, που εάν δεν ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, θα έχει οδυνηρότατες συνέπειες για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και φυσικά αυτό ισχύει και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό και για την πατρίδα μας, μια ιδιαιτέρως σεισμογενή χώρα, όπου επιβάλλεται, δίχως καμιά χρονοτριβή, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα. Σε διαφορετική περίπτωση, ουαί και αλίμονο, εάν λάβει χώρα, ένα, έστω, και πολύ μικρότερης ισχύος από αυτό το τελευταίο κτύπημα του εγκέλαδου φαινόμενο και στην δική μας πατρίδα….. ή ακόμα χειρότερα αν ο εγκέλαδος κτυπήσει εδώ δίπλα στην γειτονιά μας, όπου κάποιοι παίζουν με τα πυρηνικά εργοστάσια, με πρώτους διδάξαντες τους βούλγαρους, και τους τούρκους με τους αλβανούς να τους ακολουθούν παρά πόδας. Πεντακόσια σχεδόν εργοστάσια είναι διάσπαρτα σε όλη την υφήλιο, χωρίς κανένας να μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία τους, αλλά και την αντοχή τους σε κάθε είδους Θεομηνία. Μεγάλο το οικονομικό όφελος βεβαίως, από την κατασκευή τέτοιων εργοστασίων, από την άλλη, όμως, κανένα χρηματικό κέρδος δεν μπορεί να αποτιμηθεί έστω και με μια ανθρώπινη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: