Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Άνθρωποι και υπάνθρωποι

Αμύθητα ποσά ξοδεύονται για τους πολεμικούς εξοπλισμούς και τουλάχιστον 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο είναι το κόστος κατανάλωσης ναρκωτικών ουσιών. Στο παραπάνω ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την χρήση των εξαρτισιογόνων αυτών ουσιών. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που κάθε μια ώρα πεθαίνουν σχεδόν 2.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών από την πείνα!
Όσο αφορά το βιοτικό επίπεδο μεταξύ πλουσίων φτωχών, το χάσμα διαρκώς διευρύνεται. Αρχής γενομένης από το 1800 μ.Χ., όπου για κάθε 2 φτωχούς αντιστοιχούσε ένας πλούσιος, για να φθάσουμε στο 2003, όπου η αναλογία απογειώθηκε στο 114:1. Τα στοιχεία που παρατίθενται δεν είναι καθόλου αυθαίρετα, αλλά προέρχονται μέσα από τις επίσημες ανακοινώσεις και εκθέσεις του Ο.Η.Ε.
Και η κατανομή του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε ολόκληρο τον Πλανήτη: Ο μισός πλούτος της γης βρίσκεται στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες. Ειδικότερα στις Η.Π.Α. το 25%, στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 15%, και στην Ιαπωνία το 10%. Στις χώρες αυτές ανήκει πάνω από 65% των παγκόσμιων εξαγωγών. Ακόμα οι πλούσιες χώρες,, δηλαδή το 20% του πληθυσμού της γης, καταναλώνουν το 60% των τροφών του πλανήτη, όπως επίσης καταναλώνουν και το 60% των ενεργειακών πόρων της γης. Όλα αυτά, την ίδια ώρα που 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως στην Νότια Αμερική, στην Αφρική και στην Ασία, ζουν στην απόλυτη εξαθλίωση και φτώχεια. Δεν έχουν πόσιμο νερό. Δεν έχουν ούτε καν την υποτυπώδη και στοιχειώδη φροντίδα σε θέματα παιδείας και υγείας. Με τα παιδιά να δέχονται το μεγαλύτερο βάρος αυτής της ανέχειας. Φτωχά παιδιά που ψάχνουν στους αποξηραμένους αγρούς λίγα σπόρια για να χορτάσουν την πείνα τους. Με την θνησιμότητα και την παιδική πορνεία να φθάνει στα ύψη. Η φτώχεια και η δυστυχία δεν αφήνει σχεδόν κανένα περιθώριο για εναλλακτικές λύσεις. Εξαθλιωμένοι συνάνθρωποι μας που χάνουν και το τελευταίο οχυρό αντίστασης, χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας, βγάζουν τα παιδιά τους στους δρόμους. Πάνω σε αυτά τα μικρά αγγελούδια, ικανοποιούν τις σεξουαλικές ανάγκες τους, τα ανθρωποειδή που καταληστεύουν τον πλούτο τους. «Άνθρωποι» από τις λεγόμενες πλούσιες χώρες της Δύσης οργανώνουν εκδρομές με στόχο να ικανοποιήσουν τις ανώμαλες σεξουαλικές τους ορέξεις. Ακούς εκεί σεξοτουρισμός! Εικόνες έσχατης ανθρώπινης καταρράκωσης και παραφροσύνης. Άμα δε, προσθέσουμε και τα 250 εκατομμύρια παιδιά που εργάζονται σκληρά, τις περισσότερες φορές μάλιστα, μόνο για ένα κομμάτι ψωμί, αντιλαμβανόμαστε πόσο περήφανοι θα πρέπει να αισθανόμαστε για τα επιστημονικά και άλλα επιτεύγματα των λεγόμενων αναπτυγμένων χωρών.
Οι φτωχοί της Γης, στο μυαλό και την συνείδηση των πλουσίων, είναι αόρατοι άνθρωποι», με την έννοια ότι θεωρούνται περίπου ανύπαρκτοι. Η φτώχεια, η αρρώστια, η αγραμματοσύνη και η περιθωριοποίηση, απλώς προστίθενται σε αυτή την ανυπαρξία. Από επίσημες μελέτες για την ανάπτυξη των πολύ φτωχών Λαών σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης και πόσιμου νερού, υπολογίζεται ότι θ’ απαιτηθούν γύρω στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Αν η ανάπτυξη αυτή γίνει με περιορισμό μα μην καταστραφεί το περιβάλλον, τότε το ποσό ανεβαίνει στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.
Για την συγκέντρωση αυτού ποσού, έχουν γίνει διάφορες προτάσεις όπως: Σε κάθε βαρέλι πετρελαίου, να μπει οικολογικό τέλος ενός δολαρίου. Αυτό θα επέφερε ένα συνολικό ποσό ανά έτος, γύρω στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Στα κέρδη από το διεθνές χρηματιστήριο να γίνονται κρατήσεις 0,05%. Αυτό θα επέφερε τον χρόνο, γύρω στα 160 δισεκατομμύρια δολάρια (πρόταση Τόμπιν, Νόμπελ οικονομίας). Οι πλούσιες χώρες να διαθέτουν το 0,7% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Αυτό θα επέφερε τον χρόνο, γύρω στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Κάθε άτομο στις πλούσιες χώρες αν δίνει 100 δολάρια τον χρόνο, αυτό θα έφερε ένα συνολικό ποσό ανά έτος, γύρω στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα στοιχεί του Ο.Η.Ε. αποκαλύπτουν και άλλες πηγές από τις οποίες μπορούν να καλυφθούν τα έξοδα για την κατάργηση, μια για πάντα, της φτώχειας στον πλανήτη μας, όπως: Αν οι 225 πιο πλούσιοι άνθρωποι της Γης διαθέσουν μόνο το 4% της περιουσίας τους. Αν μειωθούν κατά 4% ο δαπάνες για πολεμικούς εξοπλισμούς σ’ όλο τον πλανήτη.
Μα τι σημαίνει αλήθεια η λέξη άνθρωπος. Ετυμολογικώς αν το δούμε, η λέξη άνθρωπος προέρχεται από το άνω θρώσκω, που σημαίνει κοιτάζω ψηλά. Με τον τρόπο αυτό οι αρχαίοι μας πρόγονοι ξεχώρισαν τον άνθρωπο από τα ζώα, γιατί σε αντίθεση με τα ζώα ο άνθρωπος μπορεί να κοιτάζει ψηλά και να αναζητά την αλήθεια και το φως και να ζει μια ζωή με όσο μπορεί περισσότερο νόημα και ουσία.
Οι άνθρωποι που προσπαθούν να καταπραΰνουν τον πόνο των απανταχού της γης κατατρεγμένων, ανακηρύσσοντας Παγκόσμιες μέρες. Παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών, Παγκόσμια μέρα κατά την πείνας, Παγκόσμια μέρα κατά του AIDS, Παγκόσμια μέρα προσφύγων και πάει λέγοντας. Οι άνθρωποι που γίναμε απάνθρωποι και σε πολλές των περιπτώσεων υπάνθρωποι, κυρίες και κύριοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: