Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Τα τρωκτικά της τρόικα….

Άναυδοι παρακολουθήσαμε τον Πόουλ Τόμσεν, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, κατά την οποία πλαισιούμενος από τον Σερβάς Ντερούζ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Κλάους Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρουσίασαν τα βασικά συμπεράσματα της τρίτης αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής στήριξης της πατρίδας μας από την τρόικα.
Ο Πόουλ Τόμσεν, δίκην κυβερνητικού εκπροσώπου ανακοίνωσε ότι πωλούνται ελληνικά ακίνητα και εταιρείες και μάλιστα εκτίμησε και το ακριβές χρηματικό ποσό πώλησης, το οποίο σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικα, ανέρχεται στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Αμέσως μετά κάποιοι άρχισαν να παίρνουν χαρτί και μολύβι και ιδού και οι πρόχειροι υπολογισμοί: Εάν πουληθεί το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, τότε τα χρήματα που θα εισπραχθούν φθάνουν τα 300 δις, τα μισά ακριβώς χρήματα τα οποία έχουν φυγαδεύσει στο εξωτερικό όλοι εκείνοι οι «υπεράνω υποψίας», που δεκαετίες τώρα λυμαίνονται τον πλούτο αυτού του Άγιου τόπου. 120 δις βρίσκονται μόνο στις τράπεζες της Σιγκαπούρης (Realnews 13/02/2011) και 230 εκ. είναι μόνο οι υποβρύχιες προμήθειες («Καθημερινή» 13/02/2011).
Ο στόχος των 50 δις είναι εφικτός μόνο εφόσον πωληθούν πολλά και κυρίως εφόσον πωληθούν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί (ΔΕΚΟ), δηλαδή, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, τα λιμάνια, η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και ένας τεράστιος όγκος κρατικών ακινήτων (αυτό και αν είναι ξεπούλημα). Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα πάνε για την μείωση του χρέους, ενώ πάντα σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν οι επικεφαλείς της τρόικα ούτε πρότειναν, ούτε και σκέφτονται να προτείνουν την πώληση αρχαίων μνημείων της Ελλάδας! Το πρόγραμμα εκτιμά ο κ. Τόμσεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί μόνο με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας «που δεν πρέπει να την εκμεταλλεύονται λίγοι σε βάρος των πολλών».
Και μια και ο Πόουλ Τόμσεν αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση των λίγων σε βάρος των πολλών, καλό είναι να θυμίσουμε ότι η αντιπροσωπεία της τρόικα (που δήθεν κόπτεται για τα δίκαια των εργαζομένων), δεν ανέφερε λέξη για μισθούς και συντάξεις, ενώ για τις εργασιακές σχέσεις αναφέρθηκε πως πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα το συντομότερο δυνατόν!!!
Ποιά είναι, όμως η αλήθεια από όλη τούτη την παράλογη ιστορία της οποίας γινόμαστε μάρτυρες για περισσότερο από ένα χρόνο. Το πρόγραμμα για την είσπραξη των 50 δις για την περίοδο 2011-2015, είναι κάτι που ουσιαστικά έχει συμφωνηθεί εδώ και παρά πολύ καιρό, αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλες. Πρόκειται για την διαδικασία που ακολουθείται σε όλες τις αποστολές της τρόικας και όχι μόνο στην Αθήνα. Το μόνο ζήτημα που δεν είχε αποσαφηνισθεί είναι αν είχε συμφωνηθεί ποιος θα ανακοινώσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο ακούγεται δυστυχώς ξανά ύστερα από 48 χρόνια. Τότε τα νήματα κινούσε το παρακράτος… τώρα την σκυτάλη πήραν τα λαμόγια και τα τρωκτικά της τρόικα….

Δεν υπάρχουν σχόλια: