Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

«Κυπροποίηση» της Θράκης

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με πολύ μεγάλη επιτυχία στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής μεγάλη εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν από κοινού το περιοδικό «Άρδην» και η εφημερίδα «Ρήξη» με θέμα την ελληνική Θράκη και τον Νεοθωμανισμό. Την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία ο υπερασπιστής της κυπριακής ελευθερίας το 1974, στρατηγός ε.α., Δημήτρης Αλευρομάγειρος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο γνωστός επιχειρηματίας Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, που για χρόνια ενισχύει τις προσπάθειες αυτοπροσδιορισμού των Πομάκων και των Ρομά στη Θράκη. Ο κ. Εμφιετζόγλου αναφέρθηκε στην ανάγκη τόνωσης του πατριωτισμού των Ελλήνων και την χρησιμότητα τέτοιων εκδηλώσεων αλλά και στις προοπτικές οικονομικής και κοινωνικής ανόδου της Θράκης, επισημαίνοντας με έμφαση τον αρνητικό ρόλο τον οποίο διαδραματίζει η ελληνική πολιτεία. Υπενθύμισε ακόμα όλες τις αξιώσεις του Νεοθωμανισμού, τονίζοντας την ανυποχώρητη στάση που πρέπει να κρατήσουμε στη Θράκη και τη Μακεδονία, το Αιγαίο και την Κύπρο, τα ζητήματα των χωρικών υδάτων και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Κώστας Καραΐσκος, εκδότης του περιοδικού «Αντιφωνητής» της Κομοτηνής και μέλος της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης «Σπάρτακος», που στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές κατόρθωσε να εκλέξει έναν δημοτικό σύμβουλο στην Κομοτηνή. Ο κ. Καραΐσκος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την «τουρκοποίηση» της μουσουλμανικής μειονότητας καθώς και τα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν προκειμένου να ανακοπεί αυτή η εξέλιξη. Η εφαρμογή των νόμων και η απλή λογική είναι, κατά τον κ. Καραΐσκο αρκετές για να εξαλείψουν τον κίνδυνο του Προξενείο, αλλά, όπως τόνισε, σκέψεις, προτάσεις και λόγια που θεωρούμε αυτονόητα στην Αθήνα, στη Θράκη είναι ταμπού και η επιρροή του Προξενείου απαγορεύει ακόμη και την αναφορά των αυτονόητων. Δυστυχώς, δήλωσε, η «κυπροποίηση» της Θράκης είναι πλέον πολύ πιθανή, αν και όχι μη αναστρέψιμη, υπενθυμίζοντας πως ο Νεοθωμανισμός δεν θα ήταν τόσο ισχυρός, αν δεν υπήρχε και ο αντίστοιχος νεοραγιαδισμός πολλών Ελλήνων, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό ένα ηχηρό μήνυμα στις κυβερνήσεις, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου.
Καταλυτική στην τοποθέτηση της ήταν η δεύτερη ομιλήτρια, διδασκάλισσα του Μεγάλου Δερίου Χαρά Νικοπούλου, η οποία στηλίτευσε την πλήρη απουσία του ελληνικού κράτους από την Θράκη. Αναφέρθηκε ακόμα στους αγώνες της για τους μουσουλμάνους Πομάκους και τις προσπάθειες του τουρκικού Προξενείου να τους εκτουρκίσει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακόμη και η αναφορά στη λέξη «Πομάκος», είναι απαγορευμένη στη Θράκη».
Ακολούθησε η ομιλία του πρώην Αντιπρόεδρου της Βουλής κ. Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στον υποχθόνιο ρόλο του τουρκικού Προξενείου και στην απρόσκοπτη χρηματοδότησή του από την Τουρκία, κάτι που του επιτρέπει όπως τόνισε να διατηρεί ένα εκτενές δίκτυο πρακτόρων σε ολόκληρη τη μουσουλμανική μειονότητα. Ο κ. Σγουρίδης δεν παρέλειψε ακόμα να αναφερθεί στην εξάρτηση των κομμάτων από τον τουρκικό παράγοντα και την ψηφοθηρική λογική τους, που έχει δώσει στο Προξενείο την δύναμη και την επιρροή που διαθέτει.
Την συζήτηση έκλεισε ο Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού Άρδην, που συνόψισε το πρόβλημα της μουσουλμανικής μειονότητας, και το συνέδεσε με το αντίστοιχο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βουλγαρία και τον κίνδυνο δημιουργίας μιας ενιαίας αυτονομιστικής, πλέον, τουρκοποιημένης μειονότητας. Είπε χαρακτηριστικά: «Η Θράκη, η Θεσσαλονίκη και συνολικά η Βόρεια Ελλάδα, δεν έχουν απλώς κάποια εθνικά προβλήματα που αναζητούν επίλυση, αλλά αποτελούν τον χώρο όπου κρίνεται σήμερα η ίδια η επιβίωση του Ελληνισμού….»
Μεταξύ των παρευρισκομένων στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα αλλά και τους διαδρόμους της Παλαιάς Βουλής, στην πρώτη, ίσως, μεγάλη εκδήλωση που γίνεται στην Αθήνα για την Θράκη και τον νεοθωμανισμό ήταν και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για μια σωστή πολιτική στη Θράκη, είναι η απομάκρυνση του τουρκικού Προξενείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: