Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Θεσσαλοί ήρωες

Μέρες Ιούλη, τριάντα τέσσερα χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Αισθήματα θλίψης για τι αποφράδες μέρες καθώς μετρούμε τις ανοικτές πληγές μας και τιμούμε τους νεκρούς ήρωες μας. Και εκείνους που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Δημοκρατία και εκείνους που θύματα μιας απίστευτης πλεκτάνης προδόθηκαν την ώρα της έσχατης μάχης, καθώς σχεδόν μόνοι τους, εγκαταλελειμμένοι και προδομένοι, έδιναν τον ιερό αγώνα εκεί ψηλά στις κακοτράχαλες βουνοκορφές του γέρου Πενταδάκτυλου και στης Κερύνειας τις όμορφες ακρογιαλιές, για την απόκρουση του τούρκου εισβολέα.

Δεν πολέμησαν, δεν αντιστάθηκαν στην Κύπρο υποστηρίζουν πολλοί. Πρόκειται για το πιο μεγάλο ψέμα, μιας και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Οι αριθμοί που αποδεικνύουν, πως σε κανένα πόλεμο της πρόσφατης Ελληνικής ιστορίας, δεν έδωσαν την ζωή τους, τόσοι πολλοί, σε τόσες λίγες μέρες. Μεταξύ αυτών και πολλοί Ελλαδίτες, οι πιο πολλοί καταγόμενοι από την Θεσσαλική γη, που ως ένα ελάχιστο φόρο τιμής, νοιώθω την ανάγκη να τους θυμηθούμε σήμερα μαζί, το καθένα από αυτούς ξεχωριστά.

Ο ταγματάρχης Πούλιος Δημήτριος και ο Λοχίας Κουκουσούλης Βασίλειος από τα Τρίκαλα έσυραν πρώτοι τον χορό των αθανάτων, όταν έπεφταν στην μάχη κατά των τούρκων στασιαστών, ο πρώτος στην περιοχή της Αμμοχώστου και ο δεύτερος στην Αγία Τηλλυρία το 1964. Γα να τους ακολουθήσουν πιστοί στον όρκο «Ου καταισχύνω όπλα τα ιερά», το μαύρο καλοκαίρι του1974: Ο Υπολοχαγός πεζικού Τσιώνος Σωτήριος από τον Κοκκινοπηλό Ελασσώνος, ο λοχαγός πεζικού Τσουκνίδας Δημήτριος από τους Σοφάδες της Καρδίτσας (επίσημα αγνοείται), ο Αρχιλοχίας Σκαμπαρδώνης (επίσημα αγνοείται) Χρίστος από το Μαυρομάτι της Καρδίτσας, ο επιλοχίας πεζικού Αθανασίου Νικόλαος από την Κρυοπηγή της Καρδίτσας, ο δεκανέας Μπολομύτης Χρυσόστομος από το Χάρμα της Καρδίτσας, ο δεκανέας πεζικού Κωστόπουλος Ζάχος Στέφανος από το Προάστιο της Καρδίτσας, ο στρατιώτης Αθανασούλας Βασίλειος από την Αγρελιά των Τρικάλων, ο στρατιώτης Κουκούλης Θωμάς από τους Αγίους θεοδώρους της Καρδίτσας (σύμφωνα με μαρτυρία του αδελφού του είναι αγνοούμενος), ο στρατιώτης Παναγιώτου Βασίλειος από το Πευκόφυτο Καρδίτσας, ο καταδρομέας Δαλαμάγκας Ηλίας από το Μεσοχώρι Λάρισας, ο καταδρομέας Γιαννακός Στέφανος από το Παλαιοκκλήσι της Καρδίτσας και ο καταδρομέας Νάκος Γεώργιος από τον Πλάτανο Τρικάλων.
Αγνοούνται ακόμα, ο αρχιλοχίας Γιαννακόπουλος Νικόλαος από το Μουζάκι Καρδίτσας, ο επιλοχίας Ραχωβίτσας Γρηγόριος από τον Άγιο Ακάκιο της Καρδίτσας, οι λοχίες Αθανασόπουλος Δημήτριος από την Καστανιά της Καρδίτσας και Οικονόμου Ηλίας από τα Τρίκαλα και οι στρατιώτες Ανεμάς Δημήτριος και Καραγιώργος Αθανάσιος από την Καρδίτσα.
Θα τους είμαστε πάντα ευγνώμονες. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.

Ντίνος Αυγουστή
Καρδίτσα - Αγνοούμενοι:
1. Γιαννακόπουλος Νικόλαος του Δημητρίου,
2. Ραχωβίτσας Γρηγόριος του Θωμά,
3. Αθανασόπουλος Δημήτριος του Μηνά,
4. Ανεμάς Δημήτριος του Ιωάννη,
5. Τσουκνίδας Δημήτριος του Βαΐου,
6. Κουκούλης Θωμάς του Ιωάννη,
7. Σκαμπαρδώνης Χρήστος του Φιλίππου
Καρδίτσα - Πεσόντες:
1. Αθανασίου Νικόλαος του Γεωργίου,
2. Μπουλομύτης Χρυσόστομος του Αγγέλου,
3. Κωστόπουλος Στέφανος του Αθανασίου,
4. Γιαννάκος Στέφανος του Θωμά,
5. Παναγιώτου Βασίλειος του Παναγιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: