Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων….


Η νέα επιδρομή στα κατ΄ εξακολούθηση λεηλατημένα άδεια πορτοφόλια των φτωχών στρωμάτων της Ελληνικής κοινωνίας είναι προ των θυρών…. Ο Αντώνης Σαμαράς που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσχιζε τα ιμάτια του για την αδιέξοδη πολιτική των μνημονίων, εμφανίζεται αποφασισμένος να εφαρμόσει -με την ανοχή των κυβερνητικών εταίρων του φυσικά- την ίδια ακριβώς συνταγή: αυτή που οδήγησε την πατρίδα μας αλυσοδεμένη στα χέρια των παγκόσμιων ληστών και τοκογλύφων. Έτσι, οι υπάλληλοι του ΔΝΤ και της Τρόικα, βλέπουν με ικανοποίηση τα σχέδιά τους να εφαρμόζονται κατά γράμμα, και μια ολόκληρη κοινωνία, να βουλιάζει καθημερινά στην αναξιοπρέπεια και την απόγνωση.
Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο Ελληνικός λαός δεν άμοιρος ευθυνών για ό,τι αρνητικό βιώνουμε σήμερα. Καμία αντίρρηση λοιπόν, μόνο που τις συνέπιες αυτής της ατελέσφορης εισπρακτικής πολιτικής των μνημονίων δεν τις υπόκεινται οι χθεσινοί και εν πολλοίς και σημερινοί λήσταρχου του σάπιου συστήματος, αλλά κατά βάση τις πληρώνουν οι νομοταγείς και έντιμοι Έλληνες πολίτες. Αυτοί που αποτελούν την εύκολη λεία του διαφθαρμένου πολιτικού συστήματος, αφού υπομένουν καρτερικά πληρώνοντας έστω και δύσκολα τις όποιες άδικες και άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος για την εθνική οικονομία δυσβάσταχτες φορολογίες. Και όταν αυτοί οι πολίτες (που το ελληνικό σύνταγμα επιτάσσει την προστασία τους) ασφυκτιούν και ζουν καθημερινά σε ένα κλίμα αβεβαιότητας, αυτό μοιραία σκοτώνει την κατανάλωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα και αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο την ανεργία, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι και ειδικά οι νέοι να μπαίνουν στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο, αλλά και οι επιχειρήσεις (όσες δεν βάλουν λουκέτο) να αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, κάτι που οδηγεί σε νέο δανεισμό, άρα και σε νέα μέτρα…. Και υπ΄ αυτές τις προϋποθέσεις βέβαια είναι αστείο να μιλάμε για ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. 

Απορία: Από τα 192 κράτη μέλη του ΟΗΕ τα 191 έχουν εξωτερικό χρέος! Σε ποιόν τέλος πάντων χρωστούν και πόσα; Υπάρχει κάποιος που να μπορεί να δώσει μια πειστική απάντηση σε τούτο το καίριο ερώτημα; 

Υ.Γ 1.: «…Ελπίζω ότι όσοι εξ´ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ´ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ´ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της…» «…εφ´οσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν». (Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, προς την Δ´ Ε). Αφιερωμένο στον εκατομμυριούχο πρόεδρο της αξιωματικής συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης της κυβέρνησης Σαμαρά, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και στους πολλούς όμοιους του αδιάβροχους πολιτικούς. που όταν κάποιος αναφέρεται στα πλούτη και στους υπέρογκους μισθούς τους, αποκαλείται αβασάνιστα λαϊκιστής και κινδυνολόγος!!!! Ας το ξανασκεφθούν ξανά και ξανά λοιπόν όσοι κάνουν εκ τους ασφαλούς πολιτική…. Σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες… και ο νοών νοείτο!! 

Εγώ εξακολουθώ να ξέρω ποια είναι…


«Μην αναρωτιέστε τι μπορεί να κάνει η χώρα σας για σας. Αναρωτηθείτε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τη χώρα σας» (John F. Kennedy). Έλαβα πριν αρκετό καιρό το ακόλουθο μήνυμα: «Ήταν πρωί, περίπου 8:30, όταν ένας ηλικιωμένος περίπου 80 χρονών, με ράμματα στον αντίχειρά του, έφτασε στο νοσοκομείο. Είπε ότι ήταν βιαστικός, και ότι είχε ένα άλλο ραντεβού στις 9:00. Η νοσοκόμα που τον ανέλαβε τον έβαλε να καθίσει κάπου, γνωρίζοντας ότι θα έπαιρνε πάνω από μια ώρα για να τον δει κάποιος γιατρός. Τον είδε να κοιτάει επίμονα το ρολόι του και επειδή δεν ήταν και πολύ απασχολημένη αποφάσισε να δει τη πληγή του. Αφού την εξέτασε προσεκτικά, είδε ότι η πληγή στον αντίχειρα είχε επουλωθεί και έτσι ...... μίλησε με τους γιατρούς για να αφαιρέσουν τα ράμματα.
 Ενώ του φρόντιζε τα ράμματα, τον ρώτησε αν είχε άλλο ραντεβού με γιατρό σήμερα. Ο ηλικιωμένος είπε πως δεν είχε ραντεβού με γιατρό αλλά έπρεπε να πάει στο γηροκομείο για να φάει πρωινό με τη σύζυγό του. Η νοσοκόμα τον ρώτησε πως πήγαινε από θέμα υγείας η σύζυγός του. Ο ηλικιωμένος απάντησε ότι η γυναίκα του ήταν θύμα της νόσου Alzheimer. Της είπε ακόμα ότι η γυναίκα του δεν ήξερε ποιος ήταν και ότι δεν μπορούσε να τον αναγνωρί-σει τα τελευταία 5 χρόνια. Η νοσοκόμα έμεινε έκπληκτη, και τον ρώτησε: «Και γιατί συνεχίζεις και πας κάθε πρωί, αφού δεν ξέρει ποιος είσαι;» Ο ηλικιωμένος χαμογέλασε, χάιδεψε το χέρι της νοσοκόμας και είπε: «Δεν με γνωρίζει, αλλά εγώ εξακολουθώ να ξέρω ποια είναι….».
Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με την πατρίδα μας. Με τόσους κλέφτες, ανίκανους και ιδιοτελείς ηγέτες μοιάζει να μην αναγνωρίζει τα παιδιά της, μοιάζει να πάσχει από Alzheimer... Μας προτρέπουν λοιπόν να φύγουμε, να την εγκαταλείψουμε για να βρούμε σε άλλες χώρες την προκοπή και την ευμάρεια. Ωστόσο εμείς που ξέρουμε ότι οι αλλεπάλληλες και αδιάκοπες προδοσίες την έχουν φέρει σ΄ αυτήν την κατάσταση, δεν πρόκειται να την εγκαταλείψουμε. Γιατί ακόμα και τώρα που (όπως και άλλοτε) μοιάζει σαν χαμένη και κοιτάζει μέσα στα ερείπια, εμείς εξακολουθούμε να ξέρουμε ποιά είναι, είναι η μεγάλη μας αγαπημένη, η Ελλάδα μας που μέσα στα ερείπια, ψάχνει να βρει... εμάς!! 
Τώρα λοιπόν παρά ποτέ άλλοτε είναι η ώρα της Ελλάδας. Της Ελλάδας με την τεράστιας αξίας πολιτιστική κληρονομιά, κτισμένη στο διάβα των αιώνων πάνω σε στιβαρές βάσεις μέσα από μια τρισένδοξη και μακραίωνη διαδρομή. Η Ελλάδα που όλοι έχουμε χρέος να κρατήσουμε όρθια, αναπτυγμένη και οικονομικά ισχυρή. Μια χώρα πολιτισμού, με αξίες μιας σύγχρονης Δημοκρατίας, σε μια Ευρώπη των λαών και όχι των τραπεζών και των αγορών, η Ελλάδα των ίσων ευκαιριών και της πραγματικής κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης, η Ελλάδα της δημιουργίας και της παραγωγής, η Ελλάδα των θεσμών, της ανάπτυξης και της προόδου. Η Ελλάδα της πραγματικής Δημοκρατίας των πολιτών είναι εδώ. Για αυτήν την Ελλάδα αξίζει τον κόπο να αντισταθώ και θα παλέψω…….. 

Υ.Γ.: Ποιος είναι ο εμπνευστής ρώτησα τον Γρηγόρη που μου έστειλε το μήνυμα: «Αυγουστίνε δεν ξέρω ποιός είναι ο εμπνευστής του κειμένου ονομαστικά, αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι ο κάθε άνθρωπος (άνω θρώσκω), που είναι Έλληνας και ο κάθε Έλληνας, που είναι άνθρωπος. Εγώ στη θέση σου θα το χρησιμοποιούσα, χωρίς να φοβάμαι τους Έλληνες ανθρώπους συντάκτες (Γρηγόρης Πρεζεράκος)». Αφιερωμένο στον Αντώνη Σαμαρά που δεν κράτησε την υπόσχεση του για μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών, ακολουθώντας και αυτός την συνταγή του Γιώργου Παπανδρέου που φτωχαίνει ακόμα περισσότερο τους φτωχούς Έλληνες πολίτες!!
!

Οι υπερβολές της τηλεόρασης…


 Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης! Ως εκ τούτου επιβάλλεται να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να ενημερωνόμαστε σωστά και υπεύθυνα για τα όλα όσα αφορούν την καθημερινότητα μας. Οι πηγές της ενημέρωσης στις μέρες μας αμέτρητες! Oι εφημερίδες και τα περιοδικά, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, το διαδίκτυο…. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, πρώτο με διαφορά μέσο ενημέρωσης είναι με απόλυτη βεβαιότητα η τηλεόραση και ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση το ραδιόφωνο. Ειδικότερα από τότε που στην ζωή μας μπήκε η ελεύθερη ραδιοφωνία και τηλεόραση που αισίως συμπληρώνουν διάρκεια ζωής πέραν της εικοσαετίας.
Στην αρχή όλοι αγκάλιασαν με θέρμη την λειτουργία των ελεύθερων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών κυρίως επειδή θεωρούσαν ότι θα αποτελούσε μία διέξοδο από την μονόπλευρη και ελεγχόμενη ενημέρωση που πρόσφερε το κρατικό μονοπώλιο το οποίο τις πιο πολλές φορές εντελώς απροκάλυπτα λειτουργούσε ως το φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης. Δυστυχώς, όμως, οι εξελίξεις δεν δικαίωσαν αυτή την ελπίδα. Μπορεί λοιπόν η είδηση να μην είναι πλέον κρατικό μονοπώλιο, παρ΄ όλα αυτά, όμως, εξακολουθεί να είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά ελεγχόμενη και κατευθυνόμενη μιας και την θέση του κράτους και της κυβέρνησης αντικατέστησαν το παρακράτος μερικών κακών δημοσιογράφων και πολλών διαπλεκομένων καναλαρχών, άσχετων κατά βάση με την δημοσιογραφία και εχθρών της σωστής και αντικειμενικής ενημέρωσης. 
 Και να ήταν μόνο η ενημέρωση! Είναι και οι μεσημεριανές σαχλαμάρες, είναι και τα φτηνιάρικα σήριαλ, είναι και η κουτσομπολίστικες αθλιότητες, είναι και η ξευτίλα της κάθε κυρίας και κυρίου τίποτε, και τί δεν είναι δηλαδή αφού έκαναν του μισούς Έλληνες να ξυπνούν και να κοιμούνται παρακολουθώντας τούρκικα σήριαλ…. Με τις ποιοτικές εκπομπές να παίζουν συνήθως μετά τις δώδεκα τα μεσάνυχτα, λες και δεν θα ξυπνήσει κανένας το πρωί για να πάει στην δουλειά του. 
 Τα γράφω όλα αυτά μέρες διακοπών στο χωριό, εδώ όπου οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πιο σοβαρά πράγματα να κάνουν και έτσι δεν τους μένει πολύς χρόνος για τηλεόραση. Προς Θεού σκοπός δεν είναι να μηδενίσουμε την αξία της! Έχει και πολλά καλά να δώσει η τηλεόραση. Αρκεί να πάψει να είναι αναξιόπιστη και διαπλεκόμενη. Αρκεί να πάψουν οι άνθρωποι της να μας βλέπουν όλους σαν απλούς αριθμούς και φτιαγμένα νούμερα τηλεθέασης. Ναι, ναι, τα θυμήθηκα όλα αυτά καθώς είκοσι μέρες τώρα δεν βλέπω καθόλου τηλεόραση, ξεκοκαλίζοντας καθημερινώς βιβλία και εφημερίδες και απολαμβάνοντας την μαγεία των ραδιοφωνικών εκπομπών. Όχι όλων γιατί και στο ραδιόφωνο κάποιοι θεωρούν το μικρόφωνο κάτι σαν κεκτημένο και απαραβίαστο άσυλο… 

Υ.Γ.: Οι τηλεοπτικές ειδήσεις (κυρίως από τις τηλεοράσεις στην μητέρα Ελλάδα) κάνουν πολύ κακό στην υγεία μας, αφού λένε και επαναλαμβάνουν διαρκώς τα ίδια και τα ίδια! Αν θα φύγουμε ή θα μείνουμε στην ζώνη του ευρώ, αν είναι βιώσιμο το χρέος, αν θα μας διώξουν από την Ευρώπη, αν θα πληρωθούμε τον άλλο μήνα, αν θα έχουμε πετρέλαιο τον χειμώνα και πάει λέγοντας… Ποιά τρόικα και πράσινα άλογα! Κλείστε τις τηλεοράσεις για να βρείτε την ηρεμία σας!!! Και όσες δόσεις κι αν είναι η εφορία, εμείς που δεν υπήρξαμε ποτέ κλέφτες θα τις πληρώσουμε δυστυχώς, έχουμε δεν έχουμε, θέλουμε δεν θέλουμε…

Στο καφενείο του χωριού

 «Όπως πάντα, ακολουθούμε παρά πόδας την Μάνα μας. Και στα καλά της και στα άσχημα», μονολογεί ο Τάσος. Τον θυμάμαι πάντα να σχολιάζει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο τις εξελίξεις, να κάνει πάντα τις δικές του συγκρίσεις και να βγάζει τα ανάλογα κατά περίπτωση συμπεράσματα. Καμιά φορά υπερβάλλει ο Τάσος, σίγουρα, όμως, αυτό δεν γίνεται από πρόθεση. Τον άκουγα με προσοχή παρά το γεγονός ότι με αποσυντόνιζε και δεν απολάμβανα με τον τρόπο που θα ήθελα την απευθείας μετάδοση του ποδοσφαιρικού αγώνα ΑΠΟΕΛ-Αάλεοσυντς στα πλαίσια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Βλέπετε η περσινή εκπληκτική πορεία του ΑΠΟΕΛ στο Champion Ling μας έκανε να αναμένουμε μια ανάλογη πορεία και στην φετινή χρονιά απ΄ όλες τις ομάδες μας. 
Καφενείο είναι και ως συνήθως η παρέα όλο και μεγαλώνει. Ο καθένας κάτι έχει να πει, μοιραία, όμως, όλα περιστρέφονται γύρω από το θέμα των ημερών και φυσικά τι άλλο… την τρόικα. Πρόσφατη σφυγμομέτρηση έδειξε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της Μεγαλονήσου επενδύουν πολλά στον ερχομό της!!! Απίστευτο κι όμως αληθινό! Ναι, ναι, τόσο καλά!!! Οι περισσότεροι βλέπουν την τρόικα ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πάρουν την εκδίκηση τους από τους προνομιούχους κατά την άποψη τους δημόσιους υπάλληλους (όχι όλους ασφαλώς) που θεωρούν ότι αμείβονται υπέρμετρα και σε κάθε περίπτωση οι απολαβές τους είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα. Και είναι πραγματικά τραγικό οι μισοί σχεδόν Έλληνες Κύπριοι να περιμένουν από τους ξένους να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους! θλιβερό και προσβλητικό δίχως άλλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Έλληνες της Κύπρου έχουν αποδείξει ότι δεν μασάνε στα δύσκολα. Τρανή απόδειξη η ανόρθωση της οικονομίας μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ύστερα από την καταστροφή του 1974. Κι, όμως, σήμερα δείχνουν να εμπιστεύονται τα τρωκτικά της τρόικα, εκείνους δηλαδή που στοχεύουν στην αποδόμηση του κράτους, στον εξανδραποδισμό των πολιτών και στον έλεγχο του πλούτου της χώρας!!! Αυτούς που εποφθαλμιούν τον τεράστιο πλούτο που κρύβεται παντού στο νησί και ειδικά στον υποθαλάσσιο χώρο του.
Όσο κι αν έχει δίκαιο λοιπόν ο φίλος ο Τάσος, κι ο Ανδρέας κι ο Μάκης, όσο κι αν η Κύπρος είναι στην ουσία η άλλη Ελλάδα, τα όσα συμβαίνουν σήμερα επουδενί δεν είναι απότοκα μόνο της αδελφικής σχέσης μας με την μάνα Ελλάδα, με ότι αυτή η αμφίδρομη σχέση συνεπάγεται. Η απληστία του κεφαλαίου δεν γνωρίζει από τέτοιες ρομαντικές ιστορίες, ούτε και έχει ίχνος συναισθήματος. Το κεφάλαιο στοχεύει πρωτίστως στο κέρδος, στην διάλυση της συνοχής Εθνών και κρατών, απλώς και μόνο για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την θέση του. Κάποιοι το λένε και παγκόσμια διακυβέρνηση!!! Εντάξει, επένδυσαν πολλά στην Ελληνική οικονομία οι τράπεζες της Κύπρου. Ε, λοιπόν και τι έγινε! Οι τράπεζες είναι οι κατ΄ εξοχή εκφραστές του κεφαλαίου και σε καμιά περίπτωση δεν είναι κοινωφελή ιδρύματα!!!!

Υ.Γ.: Πολλές οι Ελληνικές σημαίες στο χωρίο φίλοι μου! Στο καφενείο, στην εκκλησία, στην πλατεία, σε υποστατικά, σε σπίτια. Πολλές οι Ελληνικές σημαίες ρε παιδιά που κυματίζουν παντού στο χωρίο! Να και κάτι που δεν μπορούν να μας το πάρουν ποτέ, αν φυσικά δεν τους το επιτρέψουμε…… Απορία μιας ηλικιωμένης ακροάτριας ύστερα από τηλεφωνική της παρέμβαση σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή, όπου οι ακροατές βγαίνουν στον αέρα και καταθέτουν τις απόψεις τους: Μα τρώει τσιαί ανθρώπους μάνα μου τούτη η τρόικα! Να μην μας τύχη γιαγιά μου, να μην μας τύχη λαλώ σου!!!!

Ελλάδα και Κύπρος σε κοινή πορεία αντίστασης….


 Απόγευμα Δευτέρας 30 Ιουλίου 2012. Στην αίθουσα αναμονής του Ελευθέριος Βενιζέλος. Σιγά-σιγά οι επιβάτες μαζεύουν τα πράγματα τους και ετοιμάζονται για την επιβίβαση. Το αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών με αριθμό πτήσεως CY 337 σε λίγο τροχοδρομεί στον αεροδιάδρομο και υπερίπταται του καταγάλανου Αιγαίου με κατεύθυνση την Λάρνακα. Η θέα μαγευτική, καθώς από ψηλά ένα-ένα ξεπροβάλλουν πανέμορφα τα νησιά μας, απλωμένα στην απεραντοσύνη της Ελληνικής θάλασσας. Της θάλασσας που αιώνες τώρα κουβαλά όλο το βαρύ φορτίο της τρισένδοξης ιστορίας μας.
Η πτήση εξαιρετικά ευχάριστη. Το ιπτάμενο προσωπικό ευγενικό και έτοιμο να μας εξυπηρετήσει από την πρώτη στιγμή της επιβίβασης έως και την αποβίβαση. Οι χώροι στο αεροσκάφος άνετοι. Τίποτε δεν θυμίζει ότι ο κρατικός αερομεταφορέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θύμα κακών επιλογών, βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση, αναζητώντας μια σανίδα σωτηρίας που δεν φαίνεται πουθενά. Είναι για τούτο που αυτήν την ώρα επιβάλλεται να λειτουργήσει το πατριωτικό αίσθημα των πολιτών, δίνοντας την δική τους ουσιαστική απάντηση στην προσπάθεια διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν μη τι άλλο αξίζει τον κόπο να στηρίζονται εμπράκτως οι δικές μας αεροπορικές εταιρίες που δεν θυσιάζουν στο βωμό του χρήματος τα Ιερά και τα Όσια μας (προσωπικά μου ήταν αδύνατο παρά το συγκριτικά πολύ φθηνότερο εισιτήριο της AGEAN να ταξιδεύσω με μια αεροπορική εταιρεία που στην ιστοσελίδα της διαφημίζονται ως τουριστικός προορισμός και τα κατεχόμενα!!!)
Κατά τα λοιπά, η Κύπρος ήδη ασκεί με υπευθυνότητα τα ευρωπαϊκά προεδρικά της καθήκοντα, έστω κι αν η κατοχική Τουρκία έβαλε λιτούς και δεμένους προκειμένου να μειώσει αυτήν την τεράστια επιτυχία της. Το Εθνικό θέμα βαλτωμένο όσο ποτέ, με τις πολιτικές δυνάμεις να προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου για τις οποίες τα πράγματα μάλλον φαίνεται να ξεκαθαρίζουν πρόωρα, αφού ήδη κάποιοι άσπονδοι μέχρι πρότινος πολιτικοί «εχθροί» ετοιμάζονται για νέες «ελπιδοφόρες» συνεργασίες! Τι σου κάνει η εξουσία αλήθεια!!! Μέχρι και εκεί που έφτυνες μπορεί να γλύψεις για χάριν της!!!
Η κατάσταση της οικονομίας είναι σαφώς καλύτερη από αυτή της μητρός πατρίδος, έστω κι αν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες τα έκαναν κυριολεκτικώς θάλασσα! Και η ανεργία αυξάνεται ανησυχητικά. Ήδη τα αρπαχτικά της τροϊκα πηγαινοέρχονται πιέζοντας για συμπίεση των μισθών και ξεπούλημα των κρατικών χρυσαφικών με πρώτο στόχο τους αξιόπιστους -παρά τα όποια προβλήματα- ημικρατικούς Οργανισμούς! Ο άκρατος καπιταλισμός σε πλήρη επιθετική διάταξη δεν κρατά πλέον ούτε τα προσχήματα. Με τους οίκους αξιολόγησης να επιμένουν να υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Στον δημόσιο τομέα οι απολαβές εξακολουθούν να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη (για τους εκπαιδευτικούς είναι τουλάχιστον τριπλάσιες από την Ελλάδα), κάτι που ασφαλώς δεν έχει σχέση με την συζήτηση για διόρθωση τους, η οποία αν γίνει πρέπει να λαμβάνει υπόψη μόνο θέματα ισονομίας των πολιτών και όχι τις απαιτήσεις της τρόικα. Το αφορολόγητο είναι στις 18.000 ευρώ σε σύγκριση με την Ελλάδα που είναι μόλις στα 5.000. Παράξενο ίσως, αλλά είναι γεγονός ότι παρά την «οικονομική κρίση» οι Έλληνες της Κύπρου που ταξίδεψαν εκτός συνόρων αυξήθηκαν φέτος κατά 4,5%…. ευτυχώς οι περισσότεροι με προορισμό την μητέρα Ελλάδα!

Υ.Γ.: Παραφωνίας ανάγνωσμα: Στην αίθουσα αναμονής μια ηλικιωμένη Ε/κ απευθυνόμενη σε πρώην υπουργό (που δεν φάνηκε να συμφωνεί μαζί της), καταθέτει τον προβληματισμό της για την κάθοδο πολλών Ελλαδιτών που ψάχνουν εργασία στο νησί μας! Τέτοιες προκλήσεις φυσικά δεν μένουν αναπάντητες. Γι΄ αυτό και τις τα έψαλλα όπως ακριβώς τις άξιζε! Αποστομωτική απάντηση βεβαίως στον κάθε υστερόβουλο νεοκύπριο, δίνουν δίνουν οι Έλληνες Κύπριοι επιχειρηματίες που προτιμούν για τις εργασίες τους, τους χιλιάδες αδελφούς Ελλαδίτες που βρίσκονται ήδη στο νησί μας σε μια εποχή όπου Ελλάδα και Κύπρος ψάχνουν εναγωνίως να βρουν ξανά τον βηματισμό τους…. δίνοντας την μάχη με τους διεθνείς συνωμότες μέσα από το ίδιο ανάχωμα αντίστασης …

Μαζέψτε τους επειγόντως……


Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση προκαλούν οι απόψεις του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Γιάννη Μηλιού, για την εισβολή του 1974. Ο κ. Μηλιός αποδίδει την τουρκική εισβολή στην «Ελληνική επεκτατική πολιτική στην Κύπρο» και τον «ελληνικό εθνικισμό», ενώ εγκαλεί τους «οικονομικά ευημερούντες» Ελληνοκυπρίους για την καταπίεση των Τουρκοκυπρίων.... Το κείμενο που συνυπογράφουν οι Νάσος Θεοδωρίδης (μέλος του Συνασπισμού), Σίσσυ Βωβού (μέλος της ΑΚΟΑ) και Γιάννης Μηλιός, μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και διευθυντής του περιοδικού ΘΕΣΕΙΣ, υπάρχει στην προσωπική ιστοσελίδα του τελευταίου.
Στα παραπάνω αντέδρασε με σκληρή ανακοίνωση της η ΝΔ η οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του συνεργάτη του κυρίου Τσίπρα, καλώντας τον ίδιο να απαντήσει αν ταυτίζεται με αυτές τις απόψεις. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε ο Γ. Μηλιός επιχείρησε να απαντήσει κατηγορώντας την ΝΔ για μνημονιακή πολιτική, προσθέτοντας πως οι απόψεις του διαστρεβλώθηκαν (...) και ότι το κείμενο δημοσιεύτηκε προ 8ετίας. Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει επί της ουσίας και να δώσει εξηγήσεις για τα όσα εξωφρενικά υποστηρίζει στο εν λόγω άρθρο, το οποίο να σημειωθεί αποτελεί απάντηση των συντακτών του στον κ. Κολοκασίδη, μέλος της ηγεσίας του ΑΚΕΛ που διαφωνεί με τις απαράδεκτες θέσεις τους. Ιδού μερικά αποσπάσματα του επίμαχου κειμένου: «….το Κυπριακό αποτελεί το πεδίο άσκησης επεκτατικής πολιτικής του ελληνικού κράτους αλλά και διαφόρων φανερών και κρυφών κλάδων του παρακράτους, εδώ και 50 τουλάχιστον χρόνια…. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει ότι μπορεί για να συνεχιστεί η απομόνωση, και να τιμωρείται η Τ/κ κοινότητα….. Μα, μήπως ξέχασε ο σύντροφος, ότι η διχοτόμηση και η πράσινη γραμμή υπάρχει από το 1964,10 χρόνια δηλαδή πριν την τουρκική εισβολή και κατοχή; Μήπως ξέχασε επίσης ότι ο οικονομικός στραγγαλισμός των Τ/κ υπήρχε και καθ’ όλη αυτή τη 10ετία με την πολιτική του Μακαρίου; Μήπως ξέχασε το σχέδιο Ανάν, το 2004, που το κόμμα του, ενώ αρχικά είχε πει ότι ήταν θετικό αλλά ήθελε κάποιες εγγυήσεις, τελικά ζήτησε την καταψήφισή του από την Ε/κ κοινότητα…..».
 Έχουμε και λέμε λοιπόν: Ουδέποτε η Αθήνα εκπόνησε και έθεσε σε εφαρμογή οποιοδήποτε σχέδιο για το Κυπριακό! Αντιθέτως σε όλες τις δύσκολες στιγμές ακουγόταν η μόνιμη επωδός: Η Κύπρος κείται μακράν (ούτε την ΑΟΖ δεν τολμά να χαράξει από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία). Μοιραία λοιπόν η Λευκωσία προκειμένου να δώσει οξυγόνο στην συνομιλίες, και ρεαλισμό επέδειξε, και απαράδεκτες υποχωρήσεις έκανε (εκ περιτροπής προεδρία, παραμονή μεγάλου αριθμού εποίκων, κ.τλ.), χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία απολύτως ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.
 Αμάν αδέλφια των Αθηνών! Είναι ιεροσυλία να προσάπτεται ευθύνες στην πλευρά μας για την πράσινη γραμμή, σήμα κατατεθέν του διαίρει και βασίλευε των βρετανών! Εξ ού και ο βρετανός πρωθυπουργός Χάρολτ Γουίλσον με ΥΠΕΞ τον Τζέιμς Κάλλαχαν (εργατική κυβέρνηση) στις 17 Ιουλίου1974 έδωσαν την συγκατάθεσή τους στον σφαγέα Μπ. Ετσεβίτ (σοσιαλιστική τουρκική κυβέρνηση) και στην κουστωδία του σε γεύμα στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο να εισβάλει στην Κύπρο φτάνει να μην ενοχλούσε τις βρετανικές βάσεις!!!! Και η πολεμική τους αεροπορία μας βομβάρδιζε το1974, παρέα με τους τούρκους….
Ναι, η de-facto διχοτόμηση υπάρχει από το 1964, όταν μετά την πρόταση Μακαρίου για αναθεώρηση του εκτρωματικού Συντάγματος της Ζυρίχης (έτσι το χαρακτήρισε σύσσωμη η Ελληνική αριστερά το 1960), οι Τ/κ αντί να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζώστηκαν τα άρματα και με εντολές Ντενκτάς, κάτω από τις ιταμές απειλές της τρομοκρατικής του οργάνωσης ΤΜΤ, εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες και «μαντρώθηκαν» σε θύλακες αναμένοντας την ευκαιρία για ολοκλήρωση των διχοτομικών τους σχεδίων. Κάτι που έκαναν το 1974 ύστερα από την προδοσία και τα εγκληματικά λάθη των δικών μας ηλίθιων.
Δέστε ακόμα υπερπρονόμοια που απολαμβάνουν με αρωγό την Ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία οι «απομονωμένοι» Τ/κ: ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συντάξεις, βοηθήματα, διαβατήρια και ταυτότητες, χωρίς ωστόσο αυτοί να εκπληρώνουν οποιαδήποτε υποχρέωση προς το κράτος. Και κάτι τελευταίο: Ενώ οι συντάκτες του άρθρου από την μια θεωρούν τον ελληνικό εθνικισμό ως υπεύθυνο για την τραγωδία στην Κύπρο, από την άλλη αποσιωπούν τις πάμπολλες ομολογίες μεταξύ των οποίων και την πρόσφατη του τούρκου στρατηγού (ε.α) Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου, που το 2010, αποκάλυψε ότι οι ίδιοι οι τούρκοι δολοφονούσαν τους τουρκοκύπριους και κατέστρεφαν τα τζαμιά για να προκαλέσουν την ρήξη μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Υ.Γ.: Καημό που το έχουν αλήθεια στο ΣΥΡΙΖΑ για την απόρριψη του επαίσχυντου αγγλοαμερικανικού Σχεδίου Αναν! Επιτέλους πότε θα σεβασθούν την ετυμηγορία του 76% του Κυπριακού Ελληνισμού; Και ολίγον Ναβούτογλου για επιδόρπιο: η Τουρκία θα εισέβαλε στην Κύπρο ακόμα και αν υπήρχε μόνο ένας τουρκοκύπριος…. διότι οι λόγοι της εισβολής ήταν πρωτίστως γεωστρατηγικοί και σχετίζονταν με την αμυντική πολιτική της Τουρκίας και όχι με τα ανθρώπινα δικαιώματα που αρέσκονται να πιστεύουν αρκετοί «προοδευτικοί» αναλυτές.