Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Ένας ανεκτίμητος θησαυρός

Η Ελληνική γλώσσα είναι εικόνα και συνάμα γραφή. Σε αντίθεση με όλες τις άλλες γλώσσες, όπως γράφεται, έτσι και διαβάζεται. Κάθε λέξη της έχει και μια ξεχωριστή έννοια. Όποιος, δεν γνωρίζει να χρησιμοποιεί σωστά την Ελληνική γλώσσα, δεν μπορεί να επικοινωνεί. Όσα γράφουμε, όσα προφέρουμε με καθαρότητα είναι η γλώσσας μας. Σε αυτή στηρίζονται όλες οι τέχνες, όπως είναι το θέατρο και όλα τα επιτεύγματα του πολιτισμού, αφού η Ελληνική γλώσσα, είναι μια γλώσσα, που με την χρήση της, στέλνει νοήματα ζωής και μέσω αυτής μπορούμε να γίνουμε κοινωνοί μεγάλων αξιών. Και αν η παράδοση και η ιστορία έχουν κάποια αξία, τούτη οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην Ελληνική γλώσσα.
Η γλώσσα μας θυμίζει την καταγωγή και τις ρίζες μας. Το κάθε γράμμα ξεχωριστά, όπως γράφεται έτσι και διαβάζεται. Και η ρίζα της λέξης δεν αλλάζει ποτέ, αφού είναι ο πυρήνας της γλώσσας μας, είναι οι ρίζες της, που δεν άλλαξαν με το πέρασμα των αιώνων. Και αυτές οι ρίζες είναι που την κράτησαν στους αιώνες των αιώνων ζωντανή, γι’ αυτό και έγινε αποδεκτή απ’ όλους τους λαούς που ήρθαν σε επαφή μαζί της.
Όσοι λαοί ήλθαν σε επαφή με την Ελληνική γλώσσα την σεβάσθηκαν και την αποδέχθηκαν. Σημειώνουμε ενδεικτικά: Μια στις τέσσερις λέξεις της αγγλικής γλώσσας είναι ελληνική και μια στις έξι στην γαλλική γλώσσα. Ακόμα στα ελληνικά καταγράφονται το 80% των διεθνών ορολογιών και το 90% της ιατρικής επιστήμης. Βεβαίως και στην ελληνική γλώσσα υπάρχουν ξένες λέξεις που δυστυχώς δεν μπήκαμε στον κόπο να μεταφράσουμε (ιμπεριαλισμός, κομουνισμός, τραμ, τραίνο, τρακτέρ, κ.α.), κάτι που ήταν πολύ εύκολο να γίνει αν καταφεύγαμε στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα, η οποία είναι πηγή νέων λέξεων, καινούργιων ιδεών και καινούργιων εργαλείων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καθιερώθηκαν. Αλλά και σε άλλες περιπτώσεις δανεισθήκαμε αρκετά πράγματα, όπως επί παραδείγματι στον αθλητισμό και κυρίως στα ομαδικά αθλήματα, την μουσική και την σύγχρονη τεχνολογία, κάτι που συμβαίνει, επειδή δεν μπήκαμε στον κόπο να βασανίσουμε επαρκώς την σκέψη μας. Ιδού και μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα: volleyball=πετόσφαιρα, basketball=καλαθόσφαιρα, handball=χειροσφαίριση, water polo=υδατοσφαίριση, tractor=γεωργικός ελκυστήρας, κ.α. Δάνεια και αντιδάνεια, βεβαίως, πάντα θα υπάρχουν και δεν πρέπει να μας ενοχοποιούν στον βαθμό που είναι θεμιτά και όχι κακόγουστα. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική γλώσσα είναι ένας θησαυρός που δεν πρέπει να επιτρέπουμε να καταληστεύεται και να παραφράζεται, φθάνοντας με αυτόν τον τρόπο στον γλωσσικό ιμπεριαλισμό, που βλάπτει τα μέγιστα την ελληνική γλώσσα, αφού φθείρεται ανεπανόρθωτα, μιας και αφήνονται οι νέοι μας να επηρεάζονται χωρίς αντίσταση. Να θυμόμαστε λοιπόν πρέπει την απέραντη αξία της γλώσσας μας, την οποία οφείλουμε να μάθουμε τόσο καλά, ώστε να την ξεπεράσουμε, να κυριαρχήσουμε δηλαδή επ’ αυτής και να την καταστήσουμε το όχημα με το οποίοι περνάμε και δεν περνάει αυτό από πάνω μας. Γιατί όσο επαρκέστεροι χρήστες της γλώσσας μας γινόμαστε, τόσο καλύτερα συνεννοούμαστε. Ο συνδυασμός των εικόνων έχει μεγάλη σημασία στην χρήση του ορθού λόγου. Η ελληνική γλώσσα παλαιόθεν προσφέρεται όσο καμία άλλη γλώσσα στον κόσμο για νοητική άσκηση. Ας ασκηθούμε λοιπόν σωστά. Η γλώσσα μας επιδέχεται ασκήσεων, εξίσου σημαντικών όπως και η άσκηση του σώματος. Διαφορετικά θα υπεισέρθουμε στο λαβύρινθο της πνευματικής φτώχειας, κάτι που δυστυχώς δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται εκείνοι, που με κινηματογραφική ταχύτητα διαγράφουν από το ωρολόγια πρόγραμμα των σχολείων μας, τα φιλοσοφικά μαθήματα. Καιρός λοιπόν να συντονισθούμε Ελληνικά. Διότι, συν τοις άλλοις, η γλώσσα είναι το κύριο στοιχείο που μας χαρακτηρίζει ως Έλληνες….. και αν η παράδοση και η Ιστορία μας έχουν κάποια αξία, τούτο οφείλεται κυρίως στην γλώσσα μας.
Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: Ισπανοί ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η ελληνική γλώσσα ως επίσημη στο ευρωκοινοβούλιο με το επιχείρημα: «το να μιλά κάποιος χωρίς την Ελληνική γλώσσα είναι σαν να μιλάς σ’ ένα τυφλό για τα χρώματα». Και μιας και βρισκόμαστε εν μέσω δωδεκαημέρου να θυμόμαστε πρέπει: Στην ελληνική γλώσσα δίδαξαν τον Χριστιανισμό οι Απόστολοι των Εθνών.
Υ.Σ.: Οι παρακάτω σκέψεις μου, γράφονται, με αφορμή τα αμέτρητα μηνύματα, που λόγω των ημερών έλαβα, κυρίως μέσω του φορητού τηλεφώνου, σε παραφρασμένα Ελληνικά, αυτά που στην καθομιλουμένη ονομάζονται Ελληνικά της κακιάς ώρας…